Bolnica u Bihaću dobila uređaj za testiranja na kovid-19

Društvo

Kantonalna bolnica u Bihaću dobila je izuzetno vrijednu donaciju u vidu savremenog mikrobiološkog uređaja za analizu testova na virus korona, a nabavljen je zahvaljujući nevladinoj organizaciji Fond za otvoreno društvo BiH te dopremljen posredstvom gradskih vlasti Bihaća.

 

Uređaj je već instaliran na Odjelu za mikrobiologiju u pomenutoj zdravstvenoj ustanovi, a u sklopu donacije stiglo je i 2.000 testova za virus kovid-19.

 

Inače, vrijednost samog uređaja procijenjena je na 30.000 dolara, a ovlašteni dobavljač je već izvršio i obuku uposlenih.

 

“Ova donacija je realizirana kao dio pomoći lokalnoj zajednici koja se osim s pandemijom virusa korona već nekoliko godina nosi i s migrantskom krizom. Uspjeli smo obezbijediti sredstva za hitnu podršku bolnici u Bihaću i bit ćemo sretni ako ovaj uređaj doprinese u borbi protiv pošasti koja nas je zadesila”, naveo je Mervan Miraščija, predstavnik pomenute organizacije.

 

Na vrijednoj donaciji zahvalio je Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika Bihaća, te istakao kako ovo nije prvi put da Fond za otvoreno društvo pomaže ovom gradu. Prema riječima epidemiologinje Nade Elijaš, ovaj uređaj će omogućiti efikasniju borbu protiv aktuelne pandemije. Ona je istakla kako se testovi uzeti od suspektnih osoba s područja Unsko-sanskog kantona šalju u Sarajevo, gdje se analiziraju, a rezultati se ponekad čekaju i po nekoliko dana, zbog čega se gubi dragocjeno vrijeme.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *