Pet članova iste porodice zaraženo virusom korona

Društvo

Pet članova iste porodice u Bosanskom Petrovcu zaraženo je virusom korona i svi se nalaze u kućnoj izolaciji, potvrdila je epidemiologinja Nada Elijaš.

 

Prema njenim riječima, sve osobe su stabilnog zdravstvenog stanja i s lakšom epidemiološkom slikom, zbog čega je određeno da, uz potrebne higijensko sanitarne mjere, ostanu kod kuće.

 

Ona je dodala kako se radi o porodici drugozaražene osobe s područja Bosanskog Petrovca, koja je potom, zarazu prenijela na ostale članove domaćinstva.

 

„Poduzimaju se sve radnje u skladu sa preporukama i idemo dalje s testiranjem svih osoba koje su mogle biti u kontaktu sa zaraženima. Takvim licima propisuje se samoizolacija sve dok ne stignu rezultati testova. Zdravstveno stanje zaraženih se prati i u periodu od 14 dana oni će biti još dva puta testirani i ukoliko njihovi nalazi budu negativni, napustiće karantin“, istakla je Elijaševa.

 

Dodala je kako je situacija u Bosanskom Petrovcu prilično teška zbog toga što se radi o maloj sredini, gdje se gotovo svi poznaju, te su socijalni kontakti i mogućnost prenosivosti bolesti veći. Inače, do sada je u tom gradu devet osoba zaraženo virusom kovid 19. Na području Unsko sanskog kantona trenutno su 43 osobe zaražene pomenutim virusom.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *