Bolnice u RS će dobiti 50.000 brzih antigenskih testova

Društvo

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je rekao da će zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj uskoro biti dostavljeno 50.000 brzih antigenskih testova kojima će biti omogućeno testiranje na virus korona.

 

“To su testovi koji u 15 do 20 minuta mogu da daju procjenu vezanu za zaraženost lica – ne to da li je lice bilo u kontaktu ili nije bilo u kontaktu sa virusom korona, nego o stanju njegove ili njene zaraženosti. Time će biti omogućeno lakše usmjeravanje zaraženih prema već propisanim procedurama”, naglasio je Šeranić.

On je naveo i da će zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj biti distribuisano 85 kutija tableta za liječenje oboljelih od virusa korona, što je donacija kompanije Sandoz.

 

“Osim toga, Narodna Republika Kina dostaviće respiratore i zaštitne maske Bolnici `Srbija` u Istočnom Sarajevu, kao i Opštoj Bolnici u Trebinju, što je veoma značajno za nas”, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

 

Šeranić je rekao da je danas razmatran i zaključak, koji je usaglašen sa Federacijom BiH, a koji se odnosi na buduću odluku Savjeta ministara u vezi sa dolaskom stranaca koji imaju obaveze prema svojim kompanijama u Republici Srpskoj, FBiH i BiH.

 

On je pojasnio da bi strani državljanin dobio rješenje potrebno je da ima potvrdu o negativnosti testa na virus koronu, koja ne smije biti starija od 48 časova, kao i pozivno pismo kompanije koju dolazi da posjeti.

 

Prema njegovim riječima, na taj način bi se omogućila poslovna djelatnost stranih državljana, koji imaju kompanije u Republici Srpskoj.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *