Policija od Saveza sindikata RS traži da plati obezbjeđenje na protestima 1. maja!

Društvo

Savez sindikata RS podnio je zahtjev policiji za održavanje prvomajskog protestnog skupa, ali ih je iznenadio odgovor. Od indikata je zatraženo da plati troškove angažovanja policijskih službenika na obezbjeđenju protesta.

U saopštenju SS RS se navodi da je zahtjev podnesen u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju koji je na snazi od 2008. godine, kao i da je u roku podnesen Policijskoj upravi Banjaluka, za održavanje mirne protestne šetnje na 1. maja.

-Prvi put u istoriji sindikata dobili smo rješenje da nam se odobrava održavanje javnog skupa, ali da smo dužni platiti troškove angažovanja policijskih službenika na obezbjeđenju javnog skupa, navodi se u saopštenju.

Savez sindikata RS ističe da u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju nije tražio policijske službenike da obezbjeđuju javni skup, jer su u skladu sa tim zakonom obezbijedili redare iz svojih redova koji treba da obezbjeđuju skup.

-Od CJB Banja Luka smo dobili predračun da uplatimo 3080 KM za 77 policijskih službenika koji po procjeni CJB Banja Luka bi trebali da obezbjeđuju javni skup, navode iz SS RS.

U saopštenju istču da su obavijest iz policije dobili tek danas, 28. aprila u 13.00 časova. Da bi javni skup koji organizuje SSRS bio održan potrebno je avansno uplatiti traženi iznos.

-Savez sindikata i granski sindikati postoje 25 godina. U 25 godina održan je veliki broj protesta sa različitim zahtjevima i u različito vrijeme i nikad CJB Banja Luka nije zahtijevao da plaćamo policijske službenike koji su angažovani za obezbjeđenje skupa, izražavaju negodovanje u SS RS zbog postupka policije.

Iz Sindikata napominju da protestnom prvomajskom šetnjom ne zarađuju novac, pa nije ni logično da traže i plaćaju obezbjeđenje.

-Ne organizujemo koncert estradnih zvijezda niti sportska takmičenja, nego mirnu protestnu šetnju kojom obilježavamo naš praznik – Prvi maj međunarodni praznik rada, kategorični su u SS RS.

Javno pitaju Policijsku upravu Banjaluka: Da li je ikad i kome naplatio učešće policijskih službenika u obezbjeđivanju mitinga, protestnih šetnji, bilo javnih skupova čiji je organizator bilo koji segment društva Republike Srpske?

-Prema našim informacijama nijedan sindikat, pa ni mi, nismo nikad dobili ovakvo obavještenje CJB Banja Luka niti zahtjev za avansnim plaćanjem naših policijskih službenika, poručuju iz Saveza sindikata RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *