Zeljković: Apel na medije da ne prenose neprovjerene informacije

Društvo

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković obratio se danas medijima u vezi sa komercijalnim testovima koje radi laboratorija Instituta.

 

On je ponovio da je riječ o “RT-PCR” metodu za koju je cijena analize približna i kada se radi analiza drugih uzročnika, te da je njen rezultat jedini validan i jedini se prihvata prilikom ulaska u druge zemlje.

 

“Institut za javno zdravstvo obavio je u prethodnom periodu preko 14.000 testiranja na virus korona. Komercijalno testiranje odnosi se samo na one osobe koje idu na rad u inostranstvo, kao i studente i đake koji moraju da nastave školovanje u inostranstvu. To je samo malo dio testiranja, a mi nastavljamo da testiramo sve slučajeve koji su prema definisanim procedurama od strane Domova zdravlja određeni za testiranje. Naravno to je testiranje i dalje besplatno”, rekao je Zeljković.

 

On je ponovio da je testove za ovu vrstu usluge ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, obezbijedio sam, iz vlastitih sredstava, te da isti nisu donirani, niti kupljeni sredstvima Vlade Republike Srpske.

 

“Ne postoji razlog da se vodi ovakva kampanja protiv Instituta, jer se testiranja vrše bez obzira na radne ili neradne dane, vjerske praznike, itd… Zahvaljujem se medijima koji su prenijeli naše jutrošnje saopštenje, a zamolio bih i sve ostale medije da ne prenose jednostrana saopštenja pojedinih osoba, koja apsolutno nemaju veze sa strukom, već da dostave upit Institutu za javno zdravstvo, koji je uvijek dostavljao odgovore”, rekao je Zeljković.

 

Pojednini mediji objavili su juče da cijena testiranja na korona virus u RS iznosi 200 KM, dok je ona u FBiH 60 KM. Iz ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske jutros je saopšteno da je u pomenutim navodima napravljeno poređenje dvije različite vrste testa, kao i da je u pitanju neprovjerena informacija.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *