PET GODINA AGENCIJE ZIPA PHOTO
Veliki uspjeh domaćih fotografa

Društvo

Foto agencija ZIPA PHOTO obilježava danas pet godina od početka rada. Njeno sjedište je u Banja Luci i ona je prva, do sada i jedina foto-agencija u Bosni i Hercegovini. Osnovana s namjerom da svojim korisnicima obezbijedi brzu, sadržajnu i kvalitetnu fotografiju, Agencija je u potpunosti uspjela da ostvari osnovne ciljeve.

 

Tokom ovih pet godina ZIPA PHOTO AGENCY uspješno je kroz fotografije izvještavala o događajima sa svih svjetskih kontinenata i time, uprkos mnogo skromnijim uslovima od ranije osnovanih foto-agencija, čvrsto stala na BiH medijsku scenu. O tome svjedoče korisnici servisa Agencije – štampani, elektronski i internet mediji, brojne institucije, kompanije, udruženja građana, na kraju i pojedinci.

 

ZIPA PHOTO AGENCY osnovala je grupa fotografa–profesionalaca i entuzijasta s osnovnim ciljem da njeni foto-reporteri javnosti brzo prenesu blagovremeno snimljenu i sadržajno bogatu fotografiju. Dosadašnjim radom, zajedno sa pedeset kolega i saradnika, pokazali su da su slogan i moto Agencije „PAZI! TRENUTAK!“ potpuno ostvareni u stvarnom životu, jer je ZIPA PHOTO fotografisala i prenijela drugima brojne događaje.

 

Fotografija nastaje samo u tom jednom trenutku koji se nikad više ne može ponoviti. ZIPA PHOTO je Banja Luku, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu svojim radom približila svijetu, ali i obrnuto, svijet i razumijevanje svijeta približila je našem okruženju izvještavajući sa domaćih, ali i svjetskih događaja.

 

Druga važna dimenzija rada Agencije jeste da je postala nezaobilazan izvor foto-zapisa o onome što se događalo u Banja Luci, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini u proteklih pet godina.

 

U bazi podataka Foto-agencije ZIPA PHOTO danas je arhivisano više od 100.000 fotografija kao svjedočanstava o životu u proteklih pet godina, kao i arhivu fotografija od 1990 godine prošlog vijeka do danas, što predstavlja nezamjenljiv izvor podataka za istoričare i druge istraživače danas i u budućnosti.

 

Iako je osnovna namjera Agencije da kroz reportersku, informativnu fotografiju bilježi događaje i prenosi ih daljim korisnicima, od prvog dana ZIPA PHOTO potiče i objavljuje fotografije koje pripadaju i drugim kreativnim oblicima izražavanja poput umjetničke, reklamne i drugih formi. Ona se tako postavlja kao prirodan nastavak i kruna rada značajne plejade banjalučkih fotoreportera i drugih fotografa i tradicije koju su stvorili.

Osnivači Agencije pokrenuli su je iz ljubavi prema fotografiji kao profesiji, stvaralaštvu i onome što fotografija predstavlja u medijima i životima ljudi. Sa zadovoljstvom se danas zaključuje da se dobra fotografija sve više traži kao nezavisni zapis koji obilježava TRENUTAK i okruženje u kojem živimo.

 

Petogodišnjicu rada ZIPA PHOTO obilježava i predstavljanjem posebnog web sajta https://zipaagency.com/petgodina/ i tako foto-podsjećanjem i porukom na otvaranje tog dana i početak i obilježavanje značajnih fotografija emitovanih u zadnjih pet godina.

 

ZIPA PHOTO zahvaljuje svima koji su povodom petogodišnjice rada već poslali brojne čestitke, a svim fotoreporterima, fotografima i ljubiteljima fotografije, tradicionlanim fotografskim pozdravom želi ono od čega zavisi i dobra fotografija – DOBRO SVJETLO!

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *