Pobuna većeg broja migranata u kampu Lipa

Društvo

U migrantskom kampu na lokalitetu Lipe, kod Bihaća, došlo do pobune većeg broja migranata koji su pričinili i materijalnu štetu na jednom od policijskih vozila, a policija je bila prinuđena da upotrijebi vatreno oružje, odnosno da ispalili hice upozorenja u vazduh.

 

Načelnik Krim-policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona Snežana Galić rekla je da je sve počelo u ponedjeljak, 11. maja, u 1.30 časova iza ponoći kada se od 200 do 300 migranta pobunilo zato što im, navodno, nije omogućena ljekarska pomoć.

 

Prema njenim riječima, migranata iz ovog centra bacali su kamenje i druge predmete prema policajcima i radnicima koji rade na osiguranju kampa, ali povrijeđenih nije bilo.

 

“Da bi zaštitili sebe i svoje živote, policijski službenici su u tom trenutku ispalili dva hica upozorenja u vazduh, a u centar su upućene i dodatne snage radi uspostavljanja reda”, navela je Galićeva.

 

Ona je istakla da je situacija u kampu trenutno mirna, te da pripadnici kantonalnog MUP-a rade na rasvjetljavanju ovog slučaja i identifikaciji inicijatora pobune.

 

Galićeva je rekla da pripadnici MUP-a svakodnevno provode aktivnosti kada je riječ o izmještanju migranata sa javnih površina i iz napuštenih objekata u Bihaću.

 

“Odvozimo ih u kamp Lipe, a oni se vraćaju. Migrantima je interesantan Bihać i granica, odnosno izlaz u zemlje EU”, istakla je Galićeva i dodala da su i jutros dva autobusa sa migrantima odvezena u ovaj kamp.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *