Za most u Docu 6,8 miliona maraka

Društvo

U ovoj građevinskoj sezoni bi trebala početi izgradnja mosta u Docu a prve procjene govore da će za realizacuju jednog dijela tog projekta biti neophodno oko 6,8 miliona KM.

 

U pitanju je kapitalna investicija a njenu realizaciju već neko vrijeme najavljuje aktuelna administracija i to bi bio treći veći prelaz preko reke Vrbas koji se u Banjaluci gradi u zadnjih nekoliko godina. Posljednje informacije pokazuju da nema planova za odustajanje, iako je u budžetu grada došlo do drastičnih negativnih poremećaja, zbog pandemije virusa korona koja je dovela do drastičnog pada prihoda u gradskoj kasi.

 

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je potvrdio da je plan da se tender za izbor izvođača radova objavi u septembru.

 

– Da bi stigli do tog mjeseca sve pripremiti od presudnog značaja je rad Skupštine grada, jer prije tendera određeni dokumenti moraju proći skupštinsku proceduru – rekao je Stanarević.

 

Objasnio je da se mora uskladiti regulacioni plan za to područije sa idejnim rješenjem za izgled mosta u Docu, a koje je dobijeno na međunarodnom konkursu.

 

-Mi sada radimo usaglašavanje tog regulacionog plana ali on nije važeći dok ne dobije odobrenje u Skupštini grada, jer se glavni projekat za izgradnju tog mosta izrađuje na osnovu važećeg regulacionog plana –naveo je on.

 

Zbog aktuelne epidemiološke situacije je došlo do poremećaja u svim sferama života i rada tako i u radu gradskog parlamenta koje je od početka godine zasjedalo samo dva puta, ali Stanarević se nada da će se ubrzo steći uslovi za normalizaciju njihovog rada kako bi ovaj regulacioni plan što prije uspjeo proći potrebnu skupštinsku proceduru.

 

-Ako tu ne bude zastoja nadam se da će se glavni projekat moći završiti u avgustu a i samim tim će se i steću uslovi da se u septembru raspiše tender za izbor izvođača radova-kazao je on.

 

Naglasio je da se radi o velikoj investiciji koja će se uveliko razlikovati od mostova koji se trenutno grade ili su izgrađeni u Banjaluci.

 

-Sam projekat će bti realizovan u fazama i trebaće daleko više novca. Samo za kolski most koji ima dosta veliku pristupnu saobraćajnicu i za koji treba rješiti imovinsko pravne odnose sa obe strane rijeke Vrbas će trebati sigurno duplo više sredstva od onog što je predviđeno za izgradnju most u Srpskim Toplicima- kazao je Stanarević.

 

Za most u Toplicama koji je trenutno u izgradnji predviđeno je da se potroši 3,4 miliona KM, tako da će za most u Docu, ako se uzmu u obzir prethodni navodi Stanarevića, trebati oko 6,8 miliona KM.

 

O realizaciji ovog projekta se juče razgovaralao i u Gradskoj upravi. Predstavnici projektantske kuće „Ruting“, koja je na javnom konkursu izabrana za izradu idejnog projekta za budući most, razgovarali su sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem i načelnicima odjeljenja za prostorno uređenje te saobraćaj i puteve o realizaciji samog projekta po fazama.

 

-Razmatran je idejni projekat cjelokupnog kompleksa, kao i svih faza koje slijede u realizaciji ovog zahtjevnog projekta. Čuli smo, takođe, i primjedbe i preporuke u vezi sa izradom glavnog projekta. Naš cilj je da tokom ove građevinske sezone krene realizacija prve faze projekta, a to je izgradnja prelaza preko rijeke Vrbas odnosno kolskog mosta i izlaza na Mačvansku ulicu – rekao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

 

Na sastanku je konstatovano da je rješavanje pitanja saobraćaja u neposreednoj blizini budućeg mosta jedan od najvažnijih segmenata cijelog kompleksa, a bilo je riječi i o objektima koji se nalaze u blizini i koji će biti predmet rušenja i eksproprijacije.

 

Za idejno rješenje zaslužni banjalučki arhitekti

 

Most u Docu bi trebao biti najveći gradski most u Banjaluci i prema ranijim informacijama on bi se trebao graditi u više faza. U prvoj fazi bi trebao biti izgađen kolski most ali prije ulaska u radove na konstrukciji budućeg mosta, treba biti izgrađena saobraćajnica ispod Kastela, odnosno nastavak Bulevara Cara Dušana.

 

Prema planu Mačvanska ulica će biti proširena sa četiri saobraćajne trake na potezu do raskrsnice sa Bulevarom Stepe Stepanovića, a potom će biti izgrađena i nova saobraćajnica uz Srednjoškolski dom, pa sve do Istočnog tranzita.

 

Na osnovu idejnog rješenja, biće građen i pješački most iznad kolskog mosta koji praktično ide sa platoa od Tržnice pa do platoa ispred Pravnog fakulteta, ali on će se raditi u kasnijim fazama realizacije projekta.

 

Idejno rešenje za izgled mosta u Docu je izabrano na međunarodnom arhitektonskom konkursu i u konkurenciji 31 prijavljenog rada iz zemlje i inostranstva pobedio je prijedlog autorskog tima grupe banjalučkih aritekata.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *