FUCZ odgovorila kako su nabavljeni sporni respiratori

Društvo

Komisija za bezbjednost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH dobila je dodatne odgovore od Federalne uprave Civilne zaštite o realizovanim nabavkama u toku pandemije korona virusa, s posebnim osvrtom na aferu nabavke 100 respiratora.

 

Odgovori su danas stigli na adresu članova Komisije, prenosi televizija “N1”.

 

Tako su iz FUCZ na pitanja “kako su firme bez referenci dobijale posao” i “zbog čega Uprava nije poslala specifikacije na adrese 21 firme koje su ovlaštene za uvoz medicinske opreme”, odgovorili:

 

“Federalna uprava civilne zaštite zbog proglašenja stanja nesreće na području FBiH efikasno obavljala zaštite i spašavanja stanovništva, te zbog nestašice neophodnih sredstava i opreme na tržištu zaključivala ugovore sa dobavljačima kako bi i sredstva i opremu imali u što je moguće kraćem roku”.

 

U odgovorima stoji da je količina respiratora određena na osnovu zahtjeva Federalnog Zavoda za javno zdravstvo i pregleda potreba zdravstvenih institucija na području FBiH.

 

Kako navode u odgovorima, od Federalnog zavoda za javno zdravstvo traženi su invazivni respiratori za djecu i odrasle i u skladu sa zahtjevom takvi su nabavljeni.

 

U odgovorima, koje je objavila televizija “N1”, stoji da ugovor sa firmom “Srebrena malina” nema anekse, te da je izvornim ugovorom bilo predviđeno da se sporovi rješavaju mirno.

 

Na pitanje “da li je specifikacija za nabavku mijenjana na način da je tražena jedna vrsta uređaja, a dobijena druga”, iz FUCZ su odgovorili da je isporuka izvršena u skladu sa ugovorom.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *