Nastavak letova će zavisiti od interesa putnika

Društvo

Otvaranjem granica Bosne i Hercegovine 1. juna biće stvoreni uslovi i za međunarodni vazdušni saobraćaj, odnosno za uspostavljanje međunarodnih letova s aerodroma u BiH.

 

Savjet ministara BiH je u martu donio odluku o zatvaranju graničnih prelaza na međunarodnim aerodromima u BiH zbog sprečavanja širenja korona virusa. Ta odluka je još na snazi, a predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao da će od 1. juna biti otvorene granice za sve, a to uključuje granične prelaze na četiri međunarodna aerodroma u BiH.

 

Međutim, još niko nema informaciju, barem zvaničnu, da li će od šestog mjeseca avio-kompanije ponovo uspostaviti linije. Takođe, nijedan aeorodrom se još ne oglašava.

 

Kako nam je rečeno u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine, ponovno uspostavljanje međunarodnih letova sa naših aerodroma zavisi, naravno, od samih avio-kompanija, koje će donijeti odluke o nastavku prevoza putnika. A njihove odluke opet zavise od toga u kojem obimu će putnici željeti da putuju avionima u narednom periodu.

 

Takođe, još nije poznato kakve mjere će se odnositi za putovanja avionima. Bilo je riječi da će sjedišta u sredini biti prazna, ali definitivno odluku o tome će donijeti medicinski stručnjaci. Avio-kompanije očekuju smjernice Svjetske zdravstvene organzacije.

 

Što se tiče banjalučkog aerodroma, jedinog međunarodnog aerodroma u Republici Srpskoj, u toku su razgovori s predstavnicima kompanije “Rajaner” oko nastavka letova.

 

– Uprava Aerodroma Republike Srpske je u stalnoj komunikaciji s kompanijom “Rajaner”, ali zbog trenutne epidemiološke situacije u regionu i Evropi još nije definisan tačan termin ponovnog uspostavljanja letova ovog operatera s banjalučkog aerodroma – rečeno je za Srpskainfo u Minstarstvu saobraćaja i veza RS.

 

Po sticanju uslova za ponovno uspostavljanje avio-saobraćaja i definisanja tačnih termina ponovog uspostavljanja letova kompanije “Rajaner” s banjalučkog aerodroma, javnost će, kako kažu, biti blagovremeno informisana.

 

“EX-YU Aviation” je objavio da će “Rajaner” operacije iz Banjaluke ponovo započeti 1. avgusta, a novi letovi za Bergamo u Italiji treba da krenu početkom zimske sezone, 26. oktobra. Takođe, naveli su da “Rajaner” podružnica, “Lauda“, namjerava da pokrene svoju novu odloženu uslugu iz Beča za Banjaluku, i to od 3. jula.

 

“Rajaner” je privremeno obustavio letove 18. marta s banjalučkog aerodroma zbog pandemije korona virusa.

 

Niskobudžetna avio-kompanija “Rajaner” s banjalučkog aerodroma ima direktne linije za Berlin, Memingen, Brisel, Stokholm i Frankfurt, koji su privremeno obustavljeni.

 

Prepolovljen broj putnika

 

Usljed krize zbog virusa korona broj putnika u avio-saobraćaju u BiH u martu ove godine prepolovljen je u odnosu na isti period lani, dok je u istom periodu broj letova iznad BiH manji gotovo osam puta.

 

U martu su u vazdušnom prostoru BiH bila 14.634 leta, što je za 42,1 odsto manje u odnosu na isti mjesec 2019. U aprilu i maju su mogući samo humanitarni letovi, hitan medicinski prevoz, prevoz u cilju traganja i spasavanja, prevoz pošte i robe, kao i tehnički letovi bez iskrcavanja putnika i prinudna sletanja.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *