Čerkez: BiH je daleko od kraja epedimije

Društvo

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kaže da je BiH daleko od proglašenja kraja pandemije i da se zbog otvaranja granica ”situacija neće moći kontrolisati.”

 

On je kaže da je BiH jako daleko od proglašenja kraja pandemije i da će pratiti uputstva Svjetske zdravstvene organizacije. Čerkez je istakao da veliki broj zemalja i dalje ima mnogo aktivnih slučajeva zaraze.

 

“Situacija je vrlo nestabilna. Evropski centar za prevenciju bolesti kaže da imamo veću prisutnost virusa nego u januaru. Moramo biti oprezni”, dodao je.

 

Komentarišući ukidanje mjere 14-dnevne kućne samoizolacije za osobe koje ulaze u BiH Čerkez kaže je ovu mjeru donio Štab Civilne zaštite nakon što je to uradila Republika Srpska.

 

“Krizni štab Federalnog ministarstva nije predložio ukidanje ove mjere u ovom trenutku. Ova mjera je trebala sačekati kraj mjeseca. Imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih 15 dana ovu mjeru je trebalo ublažiti i pripremiti druge mjere koncem ovog mjeseca”, istakao je Čerkez.

 

On je naglasio da se situacija neće moći više kontrolisati s obzirom da se očekuje veliki priliv putnika zbog predstojećeg praznika (Ramazanski bajram).

 

“To predstavlja poseban rizik odnosno veliki rizik od unosa zaraze u BiH. Razumijemo građane da praznike provedu s najbližima, ali ih molimo da se svi pridržavaju mjera zaštite. Odgovornost je na svakom građaninu. Situacija je sada stabilna, ali zbog velike količine rizika, molimo da postupite prema preporukama Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva”, rekao je Čerkez.

 

U Federaciji BiH u posljednja 24 sata su testirane 632 osobe, a registrovana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U ovom trenutku u FBiH je aktivno još 95 slučajeva.

 

U FBiH je do danas testirano ukupno 33.273 osobe. Od 1.013 potvrđenih slučajeva oporavila se 881 osoba. 17 osoba je hospitalizovano, ali niko nije na respiratoru.

 

klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *