Traže smjenu direktora FUCZ i raskid ugovora sa “Srebrenom malinom”

Društvo

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH donijela 12 zaključaka u slučaju nabavke respiratora preko firme “Srebrena malina” Fikreta Hodžića, u kojima se, između ostalog, traži smjena direktora FUCZ Fahrudina Solaka.

 

Između ostalih, Komisija u zaključcima navodi da je Federalna uprava civilne zaštite stvorila obligacioni odnos sa FH Srebrena malina Fikreta Hodžića u trenutku kada su imali informaciju da pomenuto društvo nema dozvolu Agencije za promet medicinskim sredstvima.

 

U jednom od zaključaka, Komisija smatra da se Federalna uprava civilne zaštite nije ponašala sa pažnjom dobrog privrednika i stručnjaka kao učesnik obligacionog odnosa u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

 

Smatraju da Federalna uprava civilne zaštite nije provjerila profesionalnu sposobnost Srebrene maline za sklapanje ugovora u vrijednosti od 10,5 miliona KM za nabavku respiratora.

 

Navode da je FUCZ propustila da osigura adekvatnu garanciju da će Srebrena malina ispoštovati ugovorne obaveze.

 

Takođe, među zaključcima se navodi da Vlada FBiH nije na adekvatan način nadzirala rad Federalne uprave civilne zaštite.

 

Komisija predlaže Parlamentu FBiH da traži od Vlade FBiH da hitno ispita mogućnost raskida ugovora koji je potpisan sa Srebrenom malinom.

 

Predložili su da Parlament FBiH od Vlade zahtijeva razrješenje direkora FUCZ Fahrudina Solaka.

 

Takođe, predloženo je i da se hitno pripremi zakonska regulativa kojim bi FUCZ potpao pod nadležnost MUP-a FBiH.

 

(N1)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *