Uručena sanitetska vozila za šest zdravstvenih ustanova

Društvo

Kompanija “EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari” donirala je danas šest sanitetskih vozila sa pratećom medicinskom opremom bolnicama u Doboju, Trebinju i Nevesinju, kao i domovima zdravlja u Stanarima, Trebinju i Banjaluci.

 

Ključeve je uručio direktor “EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari” Savo Mirković u prisustvu ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića.

 

Šeranić je u ime Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva zahvalio za donirana vozila, koja su tokom inicijalinih razgovora sa menadžmentom kompanije “EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari” ocijenjena kao najpotrebnija zdravstvenom sektoru Srpske, s obzirom na to da je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti definisano da se samo sanitetskim vozilima može prevoziti zaraženo stanovništvo.

 

“Uvidjeli smo potrebu da nam je potreban određeni broj sanitetskih vozila, upravo za prevoz tih pacijenata u različitim dijelovima Republike Srspke”, izjavio je Šeranić i zahvalio kompaniji “EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari” što je vozila direktno isporučila ustanovama.

 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske istakao je da je nakon razgovora sa Mirkovićem prijatno iznenađen protokolima i procedurama koje u borbi protiv virusa korona primjenjuje “EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari”, zahvaljujući kojima nemaju nijednog zaraženog radnika, kao ni članova njihovih porodica.

 

Šeranić je izrazio nadu da će biti slična saradnja i u narednom periodu i ovoj kompaniji poželio uspjeh u radu.

 

On je naveo da je zadovoljan i kako su druge velike kompanije u Srpskoj odgovorile na virus korona, imajući u vidu na djelatnosti kojom se svaka od njih bavi.

 

“Što se tiče mogućih žarišta u pojedinim kompanijama u kojima imamo veliki broj lica, to nam se nije dešavalo u ovom navratu u periodu epidemije u tolikoj mjeri koja bi trebala da izazove zabrinutost”, rekao je Šeranić.

 

Mirković je rekao da će u okviru odluke EFT grupacije o donaciji 1.000.000 KM zdrastvenim ustanovama BiH, osim ovih šest vozila, narednog mjeseca biti isporučena još dva sanitetska vozila domovima zdravlja u Gradišci i Foči, a zatim i domovima zdravlja u Konjicu i Kalinoviku.

 

“Vrijednost svih vozila je oko 600.000 KM. Oko 50.000 KM već je utrošeno za opremu, a preostali dio slijedi”, izjavio je Mirković.

 

Mirković je rekao da zbog virusa korona ova kompanija posluje sa minimalnim povećanim troškovima, bez oboljelih.

 

Direktor bolnice u Nevesinju Velibor Milivojević ukazao je na značaj doniranog vozila s obzirom na to da raspolažu sa ukupno tri, od kojih su neka prešla i više od 600.000 kilometara, a koriste se i za potrebe lokalnog doma zdravlja.

 

Direktor Doma zdravlja u Banjaluci Nevena Todorović ukazala je na značaj sanitetskih vozila s obzirom na to da su potrebe za njihovim angažovanjem i prevozom pacijenata značajno povećane tokom epidemije virusa korona.

 

Iz kompanije “EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari” saopšteno je da su Domu zdravlja Stanari i bolnici Doboj ispuručeni sterilizator medicinske opreme, respirator i 50 zaštitnih odijela, a osim donacija u BiH, “EFT grupa” je donirala različitu opremu i materijale medicinskim ustanovama u Srbiji, Albaniji i Rumuniji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *