Kako sada putovati u Evropu i Ameriku

Društvo

Pandemija koronavirusa ušla je u fazu gdje se građani BiH i Evrope svakodnevno moraju informisati o frekventnim promjenama tretmana putnika na granicama.

 

Donosimo vam različite politike država u koje građani BiH najčešće putuju, a koje se odnose na (ne)propusnost granica.

 

Počnimo o granicama koje je najlakše preći – onima na Drini. Naime, Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus.

 

S druge strane, državljani BiH još uvijek ne mogu otići u Crnu Goru jer je ulazak dozvoljen samo državljanima naših jugoistočnih susjeda i građanima BiH koji imaju prijavljeno mjesto boravka.

 

Što se tiče najprometnijih granica, onih prema Hrvatskoj odnosno Evropskoj uniji, državljani BiH bez hrvatskog državljanstva prilikom ulaska u zemlju moraju zadovoljiti jedan od nekoliko uslova – da posjeduju dokaz o vlasništvu nad nekretninom ili plovilom, dokaz o odlasku na sahranu ili dokaz da dolaze na poslovni sastanak.

 

Za hrvatske državljane ne provodi se mjera samoizlacije u trajanju od 14 dana, već im prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku granična policija uručuje letak u kojem ih se obvezuje da poštuju opće i posebne preporuke i upute. U slučaju tranzita, hrvatske vlasti mole vozače da koriste isključivo autoputeve.

 

Ako želite u Sloveniju, ostaju ograničenja i obavezni karantin ako ulaze u zemlju s namjerom ostanka. U slučaju državljana EU, odnosno državljana BiH s hrvatskim državljanstvom, njihov ulazak u Sloveniju može biti odbijen ukoliko imaju simptome koronavirusa.

 

U suštini, vanjske granice Evropske unije (uz Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku) ostaju generalno zatvorene do 15. juna. Mjera se odnosi na sve građane BiH osim ako nemaju dvojno državljanstvo s nekom od članica (Hrvatska npr.), ako nemaju dugotrajnu adresu u jednoj od država članica, ako nisu članovi porodice građana EU ili ako nisu diplomati. Na pojedinim kopnenim granicama unutar Evropske unije ponovo se provodi granična kontrola.

 

Takođe, njemački carinici kontrolišu granicu s Austrijom, Francuskom i Švicarskom, a plan je da takav režim ostane do 15. juna, a od tog dana kontrole bi trebale biti fleksibilnije.

 

Ipak, s obzirom na to da se pravila mijenjaju svakodnevno, Ministarstvo vanjskih poslova savjetuje informisanje na web stranicama ili putem direktnog telefonskog ili email kontakta s ambasadama ili konzulatima zemlje u koju namjeravaju putovati sa sjedištem u BiH ili regiji.

 

“Treba takođe uzeti u obzir činjenicu da se izmjene pravila o ulasku i karantinu dešavaju veoma često i mijenjanju se bez prethodne najave, nekada u toku nekoliko sati”, kažu iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

 

Što se tiče Sjedinjenih Američkih Država, do daljnjeg je suspendovano izdavanje viza za državljane BiH, dok naši građani s hrvatskom putovnicom mogu otići u SAD, ali pod uslovom da ne idu preko zemalja Šengena i Velike Britanije.

 

Povezani letovi iz Zagreba koji nisu zabranjeni su oni preko Dohe ili Istanbula, ali također pod uslovom da nisu posjetili jednu od država Šengena ili Velike Britanije u posljednjih 14 dana do njihovog ulaska u SAD.

 

Pravila spomenuta u ovom tekstu važe na dan 27. maj 2020. godine.

 

klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *