Meso pojeftinilo, a prodaja prepolovljena – farmeri u problemima!

Društvo

Cijena mesa u RS drastično je pala, a prodaja se smanjila za 50 odsto, što je neke poljoprivrednike natjeralo i da zaustave proizvodnju.

 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, Vladimir Usorac, kaže da ga je trenutna situacija natjerala na radikalnu odluku: tvrdi da je odlučio da farmu stavi na prodaju.

 

„Stanje u poljoprivedi je nula. Ministarstvo poljoprivrede je proljetos pomoglo, posijali smo, godina je rodila, ali prodati ništa ne možemo. Ni meso, ni mlijeko, apsolutno ništa ne možemo prodati,“ istakao je Usorac.

 

Dodao je da je cijena mesa “pala za 50 odsto”, ali da i dalje “cvjeta” uvoz ove namirnice iz Evropske unije.

 

Kaže da je farmu ponudio na prodaju, jer više nije u stanju da proizvodi, s obzirom da, kako kaže, država neće da stane iza poljoprivrednika.

 

„Neće da uvedu prelemane, neće da uvedu carine, kako bi zaštitili našu proizvodnju. Njemačka je zabranila iz Poljske uvoz govedine, a oni su EU i šta onda ima tu više da se doda? Oni mogu zabraniti, a mi ne možemo uvesti prelemane. Samoupravni sporazum o slobodnoj trgovini nam dozvoljava da uvedemo prelemane na dvije godine,“ naglasio je Usorac, te dodao da je po tom pitanju na djelu “uvezan lobi.”

 

Mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *