Školska godina za osnovce i do 23. juna

Društvo

Iako je, kako tvrde pojedini roditelji, na početku školske godine određeno da se nastava u drugom polugodištu završava 16. juna, u nekoliko osnovnih škola u RS nastava će trajati i do 23. juna, što je onima koji su isplanirali ljetni raspust poremetilo planove.

“Nastava u školskoj 2016/2017. godini završava se za učenike osnovnih škola najkasnije do 23. juna, a srednjih škola najkasnije do 14. juna”, istakli su juče iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, dodajući da za 10.384 maturanata u osnovnim školama najkasnije završava u petak, 9. juna, a za 10.301 maturanta u srednjim školama 18. maja.

Nekim roditeljima koji su ranije isplanirali ljetno putovanje ova vijest o pomjeranju kraja nastave je upropastila organizaciju odmora.

“Na početku školske godine učitelji su nam pročitali kalendar za školsku 2016/2017. godinu i po njemu se nastava u drugom polugodištu završavala 16. juna. Mi smo na osnovu toga našli povoljnu ponudu za ljetovanje od 17. juna i sad kako čujem nastava je produžena i do 23. juna. Ne znam zašto je Ministarstvo produžilo rok za završetak školske godine, ali mislim da su unaprijed mogli znati koje sve dane treba nadoknaditi”, rekao je jedan roditelj iz Banjaluke.

Da bi završili školsku godinu deveti razredi moraju imati 170 radnih nastavnih dana (34 sedmice), a učenici od prvog do osmog razreda 180 radnih nastavnih dana (36 sedmica).

“U Osnovnoj školi ‘Sveti Sava’ Banjaluka, u kojoj sam direktor, nastava se završava u ponedjeljak, 19. juna. Učenici će ići normalno na nastavu do četvrtka, ali u petak, 16. juna, radi se po rasporedu od nedostajućeg utorka (25. aprila), a u ponedjeljak 19. radi se po rasporedu nedostajuće srijede (26. aprila)”, pojašnjava Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije.

Prema njegovim riječima, svaka škola će individualno nadoknađivati nedostajuću nastavu.

Tako je na primjer u OŠ “Branko Radičević” u Banjaluci kraj nastave 19. juna, a u Osnovnoj školi “Vasa Čubrilović” nastava traje do petka, 16. juna.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *