Ministarstvo zdravlja RS: Nabavka sanitetskih vozila bila u skladu s propisima!

Društvo

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske tvrdi da je nabavka sanitetskih vozila za zdravstvene ustanove u Republici sprovedena po propisima i uz saglasnost Svjetske banke Srpskoj, u okviru hitnog projekta kovid 19 za BiH, a da su finansijska sredstva obezbijeđena u okviru kredita ove banke.

 

U reagovanju na tvrdnje opozicije  se navodi da je nabavka planirana u okviru plana nabavki koji je prethodno odobren od Svjetske banke i javno objavljen na sajtu ove banke, kao i svako njegovo ažuriranje.

 

“Povodom netačnih i zlonamjernih tvrdnji zasnovanih na insinuacijama bez osnova,  a čiji je jedini cilj izmišljanje navodnih afera i postavljanje barijera u funkcionisanju i razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u potpunosti odbacuje ovakve tvrdnje. Istovremeno, zbog istinitog i potpunog informisanja javnosti, dužni smo da iznesemo nekoliko važnih činjenica koje pobijaju navedeno”, istaknuto je u saopštenju.

 

Iz Ministarstva je navedeno da je ministar, u skladu sa planom nabavki donio rješenje o pokretanju nabavke i rješenje o imenovanju komisije za provođenje postupka javne nabavke, a da je Komisija za izradu tehničkih specifikacija za sanitetska vozila, imenovana rješenjem ministra, izradila tehničke specifikacije za odnosnu nabavku vozila i opreme.

 

“U skladu sa procedurama nabavke Svjetske banke predmetne tehničke specifikacije proslijeđene su na pregled i odobrenje ovoj banci. Nakon usklađivanja sa timom Svjetske banke, dobijena je njihova saglasnost na tehničke specifikacije za nabavku sanitetskih vozila sa kompletnom opremom”, navodi se u saopštenju.

 

Iz Ministarstva su naveli da je metoda za provođenje predmetne nabavke bila otvoreni postupak, a u skladu sa ovom metodom je objavljen oglas u “Glasu Srpske” i na elektronskom portalu za nabavke Svjetske banke, čime je omogućeno učešće svim zainteresovanim ponuđačima.

 

“U periodu definisanom za preuzimanje tenderske dokumentacije, 13 firmi iz BiH i inostranstva preuzelo je tendersku dokumentaciju. U tenderskoj dokumentaciji bili su definisani svi uslovi nabavke, uključujući i tehničke specifikacije koje je odobrila Svjetska banka. Svim potencijalnim ponuđačima omogućeno je besplatno preuzimanje tenderske dokumentacije i traženje pojašnjenja vezanih za predmetnu nabavku”, navedeno je u saopštenju.

 

Iz Ministarstva ističu da su do roka za dostavljanje ponuda zaprimljene ponude firmi “Verano motors” iz Banjaluke i “Novoprom” iz Modriče.

 

Javno otvaranje zaprimljenih ponuda, navode iz Ministarstva, izvršeno je u skladu sa uslovima definisanim u tenderskoj dokumentaciji o čemu je sačinjen zapisnik, a nakon ocjenjivanja pristiglih ponuda, sačinjen je izvještaj o ocjenjivanju ponuda sa preporukom za dodjeljivanje ugovora.

 

“Obavještenje o namjeri dodjeljivanja ugovora su upućena firmama koje su dostavile ponude. U skladu sa predmetnim izvještajem i preporukom komisije, ministar je donio Rješenje o dodjeli ugovora firmi `Verano motors` iz Banjaluke u ukupnom iznosu od 1.601.955,22 KM sa uključenim PDV-om, sa kojom je i zaključen predmetni ugovor. Napominjemo da žalbi u ovom postupku nije bilo”, navode iz Ministarstva.

 

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo  zaprimilo fakture za isporuku sanitetskih vozila u skladu sa ugovorom, nakon čega je izvršilo plaćanje dobavljaču i pripremilo prijedlog odluka o prenošenju prava vlasništva nad odnosnim sanitetskim vozilima na javne zdravstvene ustanove, u skladu sa distributivnom listom definisanom odnosnom tenderskom dokumentacijom, koje su objavljene u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

 

“Uzimajući u obzir sve gore navedeno, u jalovom pokušaju opozicionara da nekoliko mjeseci nakon nabavke napamet računaju cijene, bez uvida u trenutne tržišne uslove i specifikaciju opreme, koja je bila javno dostupna kroz tendersku dokumentaciju, i insinuiraju, bez ikakvih dokaza, navodnu povlaštenost ponuđača u otvorenom postupku na koji nije bilo žalbi, može se prepoznati samo neznanje i neinformisanost”, ističu iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *