SNSD organizuje žurku za maturante, ulaz uz popunjenu pozivnicu!

Društvo

Maturante Gimnazije u Banjaluci na školskim klupama dočekala pozivnica na prvu matursku žurku na kojoj će nastupati pjevačica Milica Pavlović. Žurka se održava u multimedijalnoj sali u krugu Čajevca.

 

Uz poziv na žurku piše da je ulaz moguć samo uz popunjenu pozivnicu. Pitanja koja se postavljaju mladima su: datum i godina rođenja, broj telefona, e mail kao i daljni planovi za budućnost.

 

Uz izbor izvođača roditeljima je problematično što se od mladih bez objašnjenja traže lični podaci.

 

Organizator je kako se može zaključiti iz objava na društvenim mrežama partija SNSD, jer se o ovoj temi oglasila i Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika. Ona je twitteru napisala: „ne mogu vjerovati da nekome ovako nešto pada na pamet. Kada već organizujete koncert da se ta djeca provedu, čemu zahtjev za njihove lične podatke, bez obzira što pripadam ovoj stranci meni je kao roditelju ovo neprihvatljivo”.

 

Mnogi roditelji su ogorčeni ovim pozivom koji je dočekao mlade u školi.

 

Majka jednog maturanta u Gimnaziji je glumica Miljka Brđanin. Što se tiče samog nastupa ona smatra da je subjektivna stvar da li je on primjeren mladima, iako ona lično smatra da nije primjeren.

 

„Društvo mora imati odgovornost kada se određeni sadržaj nudi mladima, ali i kada im se nešto sugeriše ili poklanja. Sin mi je pokazao i rekao za ovaj događaj, a samim tim je i pokazao odnos prema njemu. Ono što je još problematično u cijeloj ovoj situaciji, jeste traženje ličnih podataka prilikom ulaska na koncert. Mladi ljudu nisu još uvijek potpuno svjesni koje su mogućnosti manipulacije i zloupotrebe ličnih podataka i mi kao društvo trebamo ih upozoriti na to“, rekla je Miljka za BUKU.

 

Dodala je da je problematično što su se karte dijelile u školi, a ne ispred škole ili na nekom trgu. Zbog čega je to urađeno unutar škole Miljka kaže da ne zna i ne želi ni da nagađa.

 

„Mladima se treba ponuditi progresivniji i kvalitetniji sadržaj. A posebno bih izdvojila Sedmicu umjetnosti koja se upravo dešava u Gimnaziji“, rekla je Miljka.

 

Na pitanje zbog čega se traže lični podaci mladih Miljka kaže da joj prvo na pamet pada vrbovanje za stranku iako to nije jedini način zloupotrebe ličnih podataka. Naša sagovornica dodaje da na neki način sve ovo i nije preveliko iznenađenje, jer smo tu gdje smo, ali moramo da reagujemo.

 

Majka još jednog maturanta je i Dragana Purković Macan, dekanesa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

 

„U ovoj ponudi maturantima smatram prije svega da nije primjereno to što im se traže lični podaci i plasira im se šund kao sadržaj ‘maturske žurke’ kako je neko to nazvao. Ko je organizator žurke mi to kao ni maturanti ne znamo, njih su te pozivnice sačekale na klupama. Moje mišljenje je da je ovaj način nedopustiv, a na svu sreću moj sin a i njegove koleginice i kolege iz gimnazije ne prihvataju ovakve sadržaje i veoma su razočarani što ih neko tretira na taj način“, rekla je za BUKU Dragana Purković Macan.

 

Alternativa ovom sadržaju je upravo ono što Gimnazija kao škola zvanično organizuje, a to je Sedmica umjetnosti koja je upravo u toku.

 

„Skoro su imali akciju dobrovoljnog davanja krvi u kojoj su učestvovali i mnogi drugi sadržaji koje ta škola nudi svojim učenicima. Ukoliko je neko htio da pokloni maturantima neki sadržaj mislim da je to trebalo da bude nešto na većem umjetničkom nivou i uz pristanak roditelje“, ističe naša sagovornica. Dodaje da mi, bez obzira na sunovrat društva u kojem živimo, moramo biti odgovorni i ne prihvatati takve stvari te davati na taj način i lični primjer mladim generacijama.

 

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske rekli su nam da su škole samostalna pravna lica, u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, a direktor je odgovoran za zakonitost rada i za uspješno obavljanje djelatnosti škole.

 

„Na osnovu razgovora sa direktorom JU Gimnazija Banja Luka dobili smo informacije da škola ne organizuje navedenu aktivnost, te da nije upoznata sa vannastavnim aktivnostima učenika koje se odvijaju van prostorija škole. Uprava škole ne utiče na aktivnosti učenika po završetku vaspitno – obrazovnog procesa“, rekli su za BUKU iz Ministarstva.

 

Razgovarali smo i sa pomoćnicom direktora banjalučke Gimnazije koja nam je kratko rekla da nije upoznata sa ovim pozivnicama iako su te iste pozivnice dočekale učenike na školskim klupama. Razgovarali smo i sa nekim profesorima iz ove škole koji takođe nisu upoznati sa ovim pozivnicama. Iz navedenog može se zaključiti da bilo ko može ući u prostorije škole, pozvati đake ko zna gdje i tražiti od njih lične podatke.

 

6yka.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *