Prvi talgo voz stigao u Banjaluku na vrijeme

Društvo

Na banjalučku željezničku stanicu večeras je stigao prvi talgo voz iz Sarajeva, čime je ponovo uspostavljen direktni željeznički saobraćaj između dva najveća grada u BiH.

Talgo vozovi, koji od danas saobraćaju na relaciji Banjaluka – Sarajevo i Banjaluka – Tuzla, preko Doboja, klimatizovani su i imaju internet konekciju i radio, a neki od njih i TV prijemnike. Putovanje od Banjaluke do Doboja skraćeno je za pola sata, ali će vožnja do Sarajeva ipak trajati skoro pet sati.

Uprkos svemu, kako tvrde direktori Željeznica RS i Željeznica Federacije BiH, Dragan Savanović i Enis Džafić, putovanje talgo vozom je i komfornije i jeftinije i brže, od vožnje autobusom na istim relacijama.

– Uvođenjem talgo vozova federalne željeznice su znatno povećale broj prevezenih putnika, kaže Džafić.

On očekuje da će na relaciji Banjaluka – Sarajevo putovati oko 100 putnika u jednom vozu.

Najavio je da će u narednom periodu Željeznice RS i FBiH raditi zajedno na otvaranju i drugih željezničkih pravaca.

Savremeni nagibni vozovi mogu razviti brzinu do 160 kilometara na sat, ali “BH vozu” koji vozi na relaciji Banjaluka – Doboj -Sarajevo – Tuzla to neće biti od velike koristi, jer će saobraćati zastarjelim prugama, koje ne mogu podnijeti brzinu veću od 70 kilometara na sat, dok na pojedinim dionicama vozovi moraju usporiti i na 30 km na sat. Tako će i talgo vožnja od Banjaluke do Sarajeva, po voznom redu, trajati skoro pet sati, pa će prosečna brzina “BH voza” biti oko 47 kilometara na čas.

Talgo voz, koji je večeras stigao u Banjaluku, a ujutru u 5.28 časova kreće za Sarajevo, vlasništvo je Željeznica Federacije BiH, jer Republika Srpska nema talgo vozova.

Popusti za djecu, novinare i penzionere

Cijene karata u novim talgo vozovima biće iste kao i dosadašnje cijene za brze vozove. Tako će karta na liniji Banjaluka – Sarajevo, u jednom pravcu, uz rezervaciju, koštati 26 KM, a povratna 41 KM, a na relaciji Banjaluka – Doboj 12, 40 KM u jednom pravcu, te 18 KM povratna. Studenati, novinari, penzioneri i putnici stariji od 60 godina mogu ostvariti popust od 30 odsto, za djecu od četiri do 12 godina karte su u pola cijene, a za djecu do 4 godine vožnja je besplatna.

Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *