Koliko ćemo još otplaćivati kredit za zgrade Vlade RS?

Društvo

Građani Srpske još uvijek otplaćuju izgradnju Administrativnog centra Vlade RS, a samo ove godine iz budžeta će za vraćanje kredita kojima je gradnja finansirana biti izdvojeno 13 miliona KM, prenosi portal CAPITAL.ba.

Budžetom RS u ovoj godini je za javne investicije planirano ukupno 50,9 miliona KM za javne investicije, a Vlada RS je nedavno donijela Odluku o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija RS za koje je izdvojeno 17,3 miliona KM od tog iznosa.

Od ovih 17,3 miliona veći dio, ukupno 13 miliona predviđeno je za Administrativni centar Vlade RS – poslovnu i stambeno-poslovnu zgradu.

„Među odobrenim projektima su i Administrativni centar Vlade – poslovna zgrada koji je vrijedan 8,7 miliona KM, kao i Administrativni centar Vlade – stambeno-poslovna zgrada vrijedan 4,3 miliona KM“, rekli su za CAPITAL u Ministarstvu finansija RS.

Kazali su da se ova dva projekta finansiraju se iz budžetskih sredstava za javne investicije svake godine počevši od 2007.

„Plaćanje za poslovnu zgradu završava se zaključno sa aprilom 2019, a za stambeno-poslovnu zgradu zaključno sa januarom 2019. godine“, dodali su u Ministarstvu.

Zgrada Vlade RS završena je 2007. godine, a izvođač radova bila je laktaška firma „Integral inženjering“. Prema informacijama koje su u medijima ranije objavljene izgradnja dvije zgrade Administrativnog sentra Vlade RS koštala je oko 200 miliona KM.

Vlada je preuzela otplatu „Integralovog“ kredita od 50 miliona KM koji je podigao kod banjalučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Vlasnik „Integrala“ ranije je rekao medijima da je Vlada preuzela i „Integralov“ kredit uzet kod Hypo Alpe Adria banke.


Prema nalazu revizora dugoročne obaveze budžeta RS prema pravnim licima na kraju 2006. godine iznosile su 192,7 miliona KM i odnosile su se na obaveze prema bankama koje su ugovorima preuzele potraživanja od konzorcija „Integral-inžinjering“ na ime izgradnje i opremanja Administrativnog centra u Banjaluci.

Ostalim prioritetima samo 25 odsto

Od izdvojenih 17,3 miliona KM za prioritetne projekte samo 25 odsto ili 4,3 miliona KM neće otići za otplatu kredita za zgradu Vlade, odnosno biće utrošeno na konkretne investicije.

I to ukupno za 15 projekata među kojima su: završetak radova na zgradi Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci, za adaptaciju sportsko-rekreativnog centra u Kozarskoj Dubici, za sanaciju kanalske mreže na području opštine Brod, te rekonstrukciju Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici.

Među prioritetnim projektima su i sanacija mosta u Foči, sanacija Srednjoškolskog centra u opštini Brod, rekonstrukcija stolarije u Srednjoškolskom centru Foča, sufinansiranje završetka izgradnje područnog odjeljenja Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Bijeljini te pokrivanje objekta Srednjoškolskog centra „Milutin Milanković“ u opštini Milići.

Ostali prioritetni projekti će biti finansirani iz preostalih 33,6 miliona KM i, kako kažu u Ministarstvu finansija RS, oni će biti naknadno utvrđeni.

Capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *