Elektroprivreda RS za pola godine uvezla struje kao u cijeloj prošloj

Društvo

Elektroprivreda Republike Srpske je u šest meseci uvezla gotovo istu količinu struje kao tokom cele prošle godine.

Tako je, kako su nam rekli u ovoj kompaniji, u prvih pola godine uvezeno 28.136 megavat časova električne energije, dok je u prošloj godini bilo potrebe za 29.939 megavata struje iz inostranstva.

Razlog je loša hidrološka situacija zbog suše pa hidroelektane nisu mogle da ostvare planiranu proizvodnju, ali i remont Rudnika i Termoelektrane “Ugljevik” u sred leta.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da je zbog izuzetno loše hidrološke situacije ERS sprovela javni postupak nabavke određenih količina električne energije koje će nedostajati za snabdevanje domaćeg tržišta.

– Električna energija nabalja se prema potrebama. Ovako loša hidrološka situacija se ne pamti više decenija i zato su krajem jula donesene adekvatne odluke – rekao je Đokić.

On je istakao da je u toku i kapitalni remont Termoelektrane “Ugljevik”, koji može trajati 90 dana i da je i to razlog za nabavku električne energije.

– Trenutno se radi na ugradnji elektrofiltera, a investicija iznosi oko 10 miliona evra. Nakon ugradnje značajno će biti poboljšane performanse ove termoelektrane, a biće obezbeđena kontinuirana proizvodnja električne energije u narednim godinama i smanjena emisija štetnih čestica – dodao je Đokić.

Remont u nevreme

Inače, stručnjaci tvrde da nije praksa da se redovni remont TE obavlja na leto upravo zbog nepredvidivosti hidrološke situacije. To se, inače, radi početkom proleća.

U ERS su se pohvalili da su od izvoza struje ostvarili prihod od 48 miliona KM.

– Uprkos nezapamćeno lošoj hidrološkoj situaciji tokom godine i ekstremne potrošnje u januaru i avgustu, ERS je uspela da dobrim poslovnim rukovođenjem prevaziđe težak period i obezbedi dovoljne količine električne energije za sve potrošače, te ostane najjeftiniji ponuđač u regionu – kažu u ERS.

U ovom energetskom preduzeću tvrde da uz maksimalne uštede koje su sprovedene u svim zavisnim preduzećima, krajem trećeg i u četvrtom kvartalu očekuju mnogo bolju hidrološku situaciju, a samim tim i bolje proizvodne i izvozne rezultate, odnosno poslovanje sistema.

Izbegnuta kupovina skupe struje

Izbegnuta je kupovina električne energije po izuzetno visokim cenama krajem jula i avgusta jer je ERS, na osnovu analiza i prognoza, obezbedila u junu dovoljne količine za tri meseca, kažu u ERS.

Tada je nedostajalo 70 megavat časova električne energije. Prosečna cena najbolje rangiranih ponuda iznosila je 49,67 evra po megavat-času, dok je u avgustu cena električne energije iznosila i do 97,72 evra po megavat-času.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *