Banjalučki gradski arhitekta: Prioritet izrada novog urbanističkog plana

Društvo

Ivan Rašković, vanredni profesor Univerziteta u Beogradu, imenovan je juče za gradskog arhitektu, čime je Banjaluka, prvi put nakon 80 godina, dobila gradskog arhitektu.

Banjalučki arhitekta je osvojio brojne nagrade i priznanja, učestvovao je na nacionalnim i međunarodnim izložbama, bio presednik Društva arhitekata Beograda, nacionalni komesar Venecijanskog bijenala arhitekturete, od danas u svoje ruke preuzima izradu urbanističkog plana Banjaluke.

Šta je, ustvari, posao gradskog arhitekte?

Gradski arhitekta je savetnik za urbanizam gradonačelnika. Ja ću se baviti stvarnjem uslova da se grad povoljno razvija. Neću se direktno baviti projektima, niti davanjem ideja, ali sam tu da stvorim uslove da se dobre ideje realizuju. I ne samo to, već da se stvore uslovi za pravilno razvijanje grada, što će svakako biti moj najveći izazov u karijeri.

Kako je došlo do saradnje između Vas i gradonačelnika Igora Radojičića?

Ja sam, na moju veliku čast, preko nekih kolega i bivših studenata, bio preporučen gospodinu Radojičiću. Nismo se od ranije poznavali, nije bio nikakav plan da je budem gradski arhitekta. Obavili smo nekoliko susreta i izgleda da sam ostavio dobar utisak, zato sam danas ovde.

Šta će Vam biti prioriteti?

Konkretan zadatak koji treba da se vidi u par nedelja jeste formiranje urbanističkog saveta. Polovina članova bi trebalo da bude iz regiona, imaćemo stručnjake iz Beograda, Zagreba, Ljubljane i Novog Sada, a polovina iz Banjaluke. Sa druge starne, kreće planska regulativa i izrada novog urbanističkog plana. Zatim, utvrditi kako bi trebalo da izgledaju letnje bašte, kako bi sprečiti pojavu nečeg neukusnog.

Osim administrativnog dela posla, kada će se videti konkretni razultati na ulicama?

Pored sređivanja letnjih bašti, među prvim vidljivim rezultatima biće sređivanje malih prostora koji imaju potencijala, ali nisu iskorišteni. To znači da ćemo popločati neke staze, urediti zelene površine. Jedna od važnih tema jeste i sam centar. Deo od spomenika Bana Milosavljevića do pozorišta je prelep, a sad bi trebalo da se poradi na delu koji vodi ka ovom započetom šoping centru. Taj deo nije regulisan i tu bi uskoro trebali nešto uraditi.

Kako Vam se čini arhitektuira Banjaluke?

Banjaluka je interesantna jer ima zanimljivu smenu izgrađenih i zelenih delova. Nije grad u kome hodate dugo kroz neku ulicu, već vrlo brzo naiđeta na zelenilo. Nema dosadnih delova. A posebnom je čini i to što, zahvaljujući položaju i prekolpu globalnih kultura, predstavlja izložba arhitekture.

Koje su prednosti dolaska gradskog arhitekte iz drugog grada?

Koliko god ljudi misle da gradski arhitekta treba da bude domaći, toliko ih i misli da bi bilo bolje da je to neko ko dolazi sa strane. Prednost moje situacije, jeste to što neko ko nije iz ove sredine može da zadrži distancu i ostane objektivan. Bilo šta da radite, bitno je da pitate nekoga ko nije umešan šta o tome misli.

 

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *