Nagrađivani cyber-inspektori MUP-a RS preko noći dali otkaze

Društvo

Petorica inspektora iz Odeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP Republike Srpske, čiji je rad nedavno nagradio i američki FBI, sporazumno je raskinulo radni odnos, ostavivši tako gotovo pustu kancelariju.

Zvaničan odgovor MUP RS na ovakav “potez” sajber-inspektora je da je radni odnos prekinut zbog primamljivih ponuda za novi posao, no istina je nažalost drugačija i otkriva da naša bezbednosna agencija ne može bez “negativne” reklame.

Izvori “EuroBlica” bliski MUP RS ispričali su kako je kap koja je prelila čašu bila informacija da su pojedini inspektori iz Odeljenja za viskotehnološki kriminalitet MUP RS dobijali vredne donacije o kojima nisu obaveštavali svoje nadređene u MUP RS, niti su te donacije donosili u MUP.

Slučajno otkriće

Klupko je, kako otkriva naš izvor, počelo da se odmotava sasvim slučajno, i to nakon jednog seminara.

– Zvaničnici MUP su u prethodnom periodu boravili na seminaru kada su ih kolege iz jedne od vodećih svetskih bezbednosnih agencija upitale da li su zadovoljni skupocenom opremom koju su im donirali. Usledio je šok, jer nikakva oprema zvanično nije ni stigla na adresu MUP Republike Srpske, ali je odmah bilo jasno gde je ona mogla završiti – ispričao je izvor “EuroBlica”.

Dodaje kako je ubrzo usledila istraga koja bi se više mogla opisati kao interna, odnosno tajna, na koje je sajber-inspektorima zaprećeno i optužnicom.

Otkaz ili sud

Na kraju je sajber inspektorima ponuđeno da biraju između krivičnog gonjenja, što bi značilo još jedan dugotrajni sudski postupak protiv službenika MUP RS i negativnu reklamu, ili da inspektori izaberu najjednostavnije rešenje za sve strane – da pismenim putem podnesu ostavke.

– Do koje mere je bio taj sukob govori i podatak da je nedaleko od sedišta MUP zamalo došlo i do fizičkog sukoba između sa jedne strane smenjenog inspektora i visokorangiranog službenika u MUP Republike Srpske – otkriva izvor “EuroBlica”.

sim činjenice da su inspektori dobijali skupocenu opremu i raspolagali sa njom kako su hteli, o čemu nisu obaveštavali nadređene u MUP RS, istraga je otkrila i druge šokantne detalje, ali sve ovo ostaće zauvek ispod tepiha, jer, kako navodi naš izvor, nikome nije na pamet palo da prolazi kroz još jednu golgotu sudskih postupaka u kojima bi se provlačila imena službenika MUP RS.

Svi dobili ponude od svetskih firmi!?

I dok su među zaposlenima u MUP RS stvari odavno jasne, zvaničan odgovor za javnost naše bezbednosne agencije je potvrda da su petorica inspektora “sporazumno raskinuli radni odnos”, ali uz zanimljivo obrazloženje.

– Kako smo informisani, imajući u vidu da su to većinom ljudi koji su po formalnom obrazovanju inženjeri, dobili su ponude za posao od svetskih firmi za daleko veća primanja od onih koji su do sada imali. Napominjemo, tih pet inspektora nije celo Odeljenje za visokotehnološki criminal – naveli su iz MUP RS.

Poslednja nagrada od FBI

Pre nešto više od tri meseca inspektori za sajber kriminal primili su ispostaviće se, poslednju vrednu nagradu, i to od američkog FBI!

Zahvalnice direktora američkog Federalnog istražnog biroa bile su za saradnju i doprinos u međunarodnim akcijama sprečavanja visokotehnološkog kriminala.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *