Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu 1.850 KM

Društvo

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u avgustu je koštala 1.850 KM, a prosječna neto plata od 832 KM isplaćena u tom mjesecu pokrivala ju je sa 44,96 odsto, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

Iz sindikata navode da su najviše novca porodice u Srpskoj u avgustu trošile za nabavku prehrane, za šta su morale izdvojiti 690 KM, za stanovanje i komunalne usluge izdvajale su 564 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 101 KM.

“Najviše prosječne neto plate u avgustu isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja 1.300 KM i manje su za 6,14 odsto u odnosu na julsku, a najniže u građevinarstvu 545 KM i bile su neznatno veće u odnosu na platu isplaćenu u julu”, navode iz Saveza sindikata.

Iz sindikata podsjećaju da su niske prosječne neto plate u avgustu primili radnici u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 553 KM, u ugostiteljstvu 563 KM, zatim zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 571 KM, te u trgovini 589 KM.

Pomenute plate pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 29,45 odsto do 31,83 odsto.

“Radničke porodice u Srpskoj već godinama jedva sastavljaju kraj s krajem. Zato je krajnje vrijeme da se potpišu opšti i granski kolektivni ugovori. Time bi prestali da važe takozvani pravilnici o radu, koje bez saglasnosti radnika i sindikata primjenjuje jedan broj poslodavaca i na taj način krši stečena prava radnika i sindikalna prava u Srpskoj”, upozoravaju iz sindikata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *