Šokantno: Banjalučki Centar za predškolsko vaspitanje radi na crno

Društvo

Najveća javna ustanova za decu u Republici Srpskoj nema dozvolu za rad, pa se sa više od hiljadu dece u Banjaluci trenutno radi na crno, ekskluzivno saznaje „EuroBlic“.

Zabrinjavajuća informacija otkrivena je nakon što je u septembru obavljena hitna inspekcija u banjalučkom vrtiću „Tijana“, gde je izujedana beba.

Prosvetna inspekcija trebala je utvrditi da li pomenuti vrtić poseduje zakonom utvrđene uslove za rad predškolske ustanove, ali su prosvetni inspektori otkrili nešto daleko uznemirujuće, a to je da najveća javna ustanova za decu u Srpskoj, odnosno Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci, koja „gazduje“ u više od 20 vrtića u koje ide preko 1.000 dece, nema odobrenje za rad.

„EuroBlic“ je u posedu zapisnika Republičke uprave za inspekcijske poslove – Sektor prosvetne inspekcije u kome se navodi da je tokom vanredne kontrole u pomenutom vrtiću utvrđeno da Ministarstvo prosvete i kulture RS još nije donelo rešenje o odobrenju za rad predškolske ustanove JU Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

Rok za otklanjanje nedostataka

Kako bi Centar uopšte dobio dozvolu za rad neophodno je da svi vrtići imaju urednu dokumentaciju i dozvole za boravak dece u njima.

– Javna ustanova koja u svom sastavu ima više organizacionih jedinica, u ovom slučaju vrtića, mora dobiti odobrenje za rad i ako samo jedna organizaciona jedinica, odnosno vrtić ispunjava zakonom utvrđene uslove. U protivnom, ona ne može da radi – objašnjava izvor „EuroBlica“.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS potvrdili su da je prosvetna inspekcija u septembru Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka naložila da se u roku od 60 dana otklone utvrđeni nedostaci, te stvore uslovi za dobijanje rešenja za nastavak rada Centra.

– U toku je procedura donošenja rešenja o ispunjenosti uslova za nastavak rada još nekih javnih predškolskih ustanova u RS, u Bijeljini, naprimer. Sve navedeno nikako ne dovodi u pitanje kvalitet i ozbiljnost rada ovih predškolskih ustanova, već se isključivo odnosi na obavezu usklađivanja dokumentacije sa važećim zakonskim propisima. Očekujemo da će ove ustanove u najskorijem roku dopuniti potrebnu dokumentaciju na način na koji su to od njih zatražile nadležne institucije – kažu u ovom ministarstvu i navode da se zahtevi za nastavak rada i obavljanje delatnosti podnose svake četiri godine.

Povreda prava dece

Informacija da Centar nema odobrenje za rad posebno je šokirala Ombudsmana za decu RS.

– S obzirom da se radi o javnim ustanovama i posebno ustanovama u kojima borave deca u najmlađem uzrastu, a imajući u vidu vrlo različite situacije koje mogu dovesti do povrede prava i interesa dece u predškolskim ustanovama, prvo i osnovno pitanje je da li ustanova i svi njeni organizacioni delovi ispunjavaju potrebne normative i standarde da mogu raditi sa decom – navode iz Ombudsmana za decu RS.

Ujedno od resornog ministarstva traže da bez odlaganja preduzme sve potrebne mere kako bi se otklonila situacija koja dovodi do povrede prava dece.

Moguće tužbe roditelja

Činjenica da Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje nema odobrenje za rad posebno bi mogla zabrinuti roditelje.

Dragan Salić, direktor Centra za veštačenje „Zenit“, ističe da bi, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača RS, roditelji mogli zatražiti vraćanje novca.

– Ukoliko dođe do pismenih zahteva stranaka naši timovi veštaka mogu utvrditi činjenično stanje i izraditi potrebne nalaze i mišljenja – objasnio je Salić.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *