Na snazi narandžasto upozorenje zbog obilne kiše

Društvo

Za područja banjalučke, sarajevske i tuzlanske regije za danas je izdato narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina.

Dežurni sinoptičar u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Draško Rudan rekao je Srni da je na području Mrakovice palo više od 70 litara kiše po metru kvadratnom, u Banjaluci 48, dok je više od 50 litara po metru kvadratnom palo na području Krajine i sjevernih predjela.

Rudan kaže da će sutra zbog vjetra na gotovo čitavom području BiH biti izdato žuto upozorenje.

“U banjalučkoj regiji se očekuje vjetar jačine 11 metara u sekundi i žuto upozorenje, dok se olujni udari očekuju na području dinarida, livanjske oblasti i zapadne Hercegovine, gdje će biti izdato narandžasto upozorenje”, rekao je Rudan.

On je naveo da će narednih dana ciklon odmicati prema jugu Grčke i Mediteranu, te prema sjeveru Afrike, dok kod nas jača termobarički greben.

“Još će sutra biti prohladno, oblačno sa malo kiše u centralnim i istočnim predjelima, dok će na zapadu to jenjavati”, rekao je Rudan.

Rudan je istakao da se od srijede, 25. oktobra, očekuje stabilnije vrijeme i svaki naredni dan do vikenda biće toplije.

“U srijedu, četvrtak i petak temperatura će biti iznad dvadesetog podioka, s tim što se za vikend očekuje promjena vremena i pad temperature”, rekao je Rudan.

On je rekao da za vikend sa sjeverozapada dolazi naoblačenje sa kišom i pad temperature vazduha.

Narandžasto upozorenje znači da su prognozirane opasne vremenske pojave,
intenziteta koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje, dok žuto upozorenje znači da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajne, ali je potreban oprez ukoliko se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *