Izmjenama zakona poreski dužnik i ukućani neće moći registrovati firmu

Društvo

Registruj delatnost, nagomilaj dugove, zatim stavi ključ u bravu i otvori novu firmu – oprobani je način prevare države i radnika kojem pribegavaju mnogi nesavesni privrednici u Republici Srpskoj.

Tome bi mogao doći kraj jer je izmenama Zakona o poreskom postupku RS iz 2016. godine Poreska uprava Srpske ovlaštena da uskrati i oduzima jedinstveni identifikacioni broj pravnim licima i preduzetnicima, ukoliko njihovi osnivači i njihova povezana lica imaju dospele, a neizmirene poreske obaveze.

– Povezanim licima smatraju se i članovi porodice poreskog obveznika, supružnik, srodnici po krvi u pravoj liniji, braća i sestre, usvojenici i njihovi potomci koji žive u zajedničkom domaćinstvu sa poreskim obveznikom – navodi Zora Vidović, direktorka Poreske uprave RS.

Uskraćen JIB

Poreznici su u prvoj polovini ove godine doneli 26 rešenja o uskraćivanju jedinstvenog identifikacionog broja firmama koje nisu platile porez.

– Dok god ne budu izmirene utvrđene poreske obaveze, postojeći poreski obveznici ne mogu biti odjavljeni u Poreskoj upravi RS, niti on i njegovi bliski srodnici mogu dobiti JIB za registraciju novog pravnog lica ili preduzetničke radnje – naglašava Vidovićeva, ne navodeći o kojem iznosu duga je reč.

Ekonomisti ističu da je bolja kontrola osnivanja firmi i zabrana rada nesavesnim privrednicima trebalo da se primenjuje odavno, a ne da se čeka da se nagomila dug za poreze.

– Striktna primena Zakona o poreskom postupku će dovesti do toga da oni koji nisu izmirili obaveze, ako žele da rade, moraju da plate stare dugove, a ne da se dešava, kao do sada, da otac nagomila dugove, pa otvori firmu na sina, ćerku i tako u nedogled – kaže ekonomista Predrag Duduković.

Zakon za sve

On je naveo primer Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja odavno, prilikom osnivanja preduzeća, pre dodele PDV broja proverava da li vlasnik frime ima neizmirenih obaveza.

– Ova mera se pokazala kao efikasna. Samo je bitno da ne bude povlaštenih vlasnika firmi i da se zakon primenjuje na sve, kako bi se smanjio broj onih koji varaju i zlupotrebljavaju i državu i radnike – istakao je Duduković.

On napominje da je pohvalno što je PU RS u poslednje vreme pojačala kontrolu plaćanja obaveza, a sada i kontrolu osnivanja preduzeća.

Dugovanja

Ukupan poreski dug u RS iznosi 1,2 milijarde KM. U prvom polugodištu 2017. godine pokrenuto je 39.390 postupaka naplate na iznos duga od 83,8 miliona KM.

U Poreskoj upravi napominju da se značajan deo ukupnog duga odnosi se na obveznike koji su u postupku stečaja ili likvidacije i gde je naplata otežana. Kod firmi koje su u stečaju uspevaju da naplate tek oko 10 odsto potraživanja.

Kontrola utaje poreza

U skladu sa Zakonom o poreskom postupku RS, poreznici ovih dana prikupljaju podatke o vlasništvu nad imovinom poreskih obveznika kako bi napravili procenu poreske osnovice.

– Procenjena poreska osnovica utvrđena procenom predstavlja neprijavljeni prihod poreskih obveznika i predmet je oporezivanja. Utvrđuje se kod poreza na dohodak i kod poreza na dobit. Ovi podaci biće korišteni u svrhu razotkrivanja utaje poreza – ističe Zora Vidović, direktorka PURS.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *