Domovi zdravlja za doprinose duguju 21,4 miliona KM

Društvo

Obaveze prema Poreskoj upravi RS redovno ne izmiruju dvije trećine domova zdravlja, čiji je dug za poreze i doprinose premašio 21,48 miliona maraka.

Od ukupno 54 doma zdravlja u Srpskoj, na listi dužnika na kraju prošlog mjeseca našlo se njih 39, a na samom vrhu “neslavne” liste je Dom zdravlja u Modriči sa dugom od 2,4 miliona KM.

Prema podacima Poreske uprave, na listi najvećih dužnika je i Dom zdravlja u Trebinju sa dugom od 2,17 miliona KM, te domovi zdravlja u Kozarskoj Dubici, Foči, Bileći i Brodu, čija su dugovanja premašila milion maraka.

Kada su u pitanju blokirani računi, u Poreskoj upravi ističu da su zaključno sa 17. oktobrom “zamrznute” račune imala dva doma zdravlja, i to u Brodu i Šamcu. Dug šamačkog Doma zdravlja na kraju prošlog mjeseca iznosio je 307.916 maraka.

Direktor Doma zdravlja u Modriči Goran Mlinarević kaže da zdravstvena ustanova na čijem je čelu već duže vrijeme grca u dugovima zbog viška zaposlenih.

– Imali smo 18 radnika viška, a nekoliko njih će uskoro u penziju, tako da polako smanjujemo taj broj. Sprovodimo i sve druge mjere štednje kako bismo izašli na kraj s dugovima. Plate za 128 zaposlenih isplaćujemo redovno, ali se gomilaju dugovi prema dobavljačima i Poreskoj upravi – rekao je Mlinarević.

U trebinjskom Domu zdravlja kažu da su milionske dugove naslijedili od prethodnog rukovodstva.

– Dugovi su i veći od navedenih, ali smo u procesu reprogramiranja, pa vjerujem da ćemo se nekako izboriti s tim. Kroz sistematizaciju radnih mjesta i štedeći na svim nivoima, ove godine poslujemo pozitivno – rekla je direktorica ove zdravstvene ustanove Branka Drašković i dodala da je zaposlenima isplaćena plata za avgust.

Nedostatak novca najveći je problem u Domu zdravlja u Brodu, čiji je račun blokiran zbog prispjelih, a neizmirenih dugova.

– Zdravstvena ustanova je dobila novo rukovodstvo početkom ovog mjeseca. Nakon što sagledamo situaciju, vidjećemo šta i kako možemo popraviti. Plate se isplaćuju relativno redovno, posljednju smo primili, čini mi se, za jul ove godine – rekao je zamjenik direktora ove zdravstvene ustanove doktor Saša Miličić.

Najredovnije platiše među dužnicima su Dom zdravlja “Sveti Pantelejmon” u Kotor Varošu, čiji je dug na kraju septembra iznosio 5.652 KM i Dom zdravlja u Prnjavoru sa 1.160 maraka duga.

Direktor kotorvaroškog Doma zdravlja Vladimir Bibić kaže da je i taj dug u međuvremenu izmiren, te da sada nemaju nikakvih dugovanja.

– Zahvaljujući domaćinskom odnosu, godinama unazad poslujemo pozitivno. Plate i doprinose za 78 zaposlenih plaćamo redovno, a duga nemamo ni prema dobavljačima. U protekle dvije godine uložili smo oko dva miliona maraka u obnovu zgrade i opremu – rekao je Bibić.

Sindikat zdravstva

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić ističe da stara dugovanja čekaju da ih Vlada RS svede na nulu.

– Treba pozvati na odgovornost rukovodioce koji su ove zdravstvene ustanove doveli u takvu dubiozu. Vlada je sve dugove u zdravstvu izmirila 2006, a dugovanja se ponovo gomilaju od 2012. godine – rekao je Granulić i dodao da nije pošteno prema onima koji redovno plaćaju svoje obaveze da najvećim dužnicima država plati dug.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *