Najpesimističniji na Balkanu: Građani BiH vjeruju da će biti gore

Društvo

Građani BiH su najpesimističniji u regionu kada je reč o izgledima za bolji život u svojoj zemlji. Balkan barometar za 2017. pokazuje, da većina građana jugoistočne Evrope nisu zadovoljni situacijom u vlastitoj zemlji, te da kao najveći problem važi nezaposlenost, ali se i korupcija češće nego prethodnih godina spominje u ispitivanju.

Nadu u bolje sutra najmanje imaju građani u Bosni i Hercegovini gde je najviše rasprostranjen strah od nezaposlenosti.

– Čak 73 odsto ljudi u BiH strahuje da će izgubiti posao. Građani BiH su najnezadovoljniji sa ekonomskom situacijom u zemlji, njih čak 76 odsto, a i najviše su pesimistični, skoro 40 odsto ih veruje da će se stanje 2018. pogoršati – pokazuje Balkan barometar.

Veliko nepoverenje vlada prema parlamentarcima i institucijama kojima ne veruje više od 80 odsto građana BiH.

Zbog neizvesnosti i besperspektivnosti koju većina građana imaju kada je reč o budućnosti u BiH i ne čudi što ih sve više odlazi u razvijenije zemlje u potrazi za boljim sutra.

Istraživanja pokazuju da je BiH u poslednje tri godine napustilo najmanje 100.000 ljudi.

Stručnjaci ocenjuju da su stalne političke razmirice u BiH koje su uvek u prvom planu glavna prepreka ekonomskom razvoju, zbog čega građani žive sve lošije i ne vide svetliju budućnost.

– Politički funkcioneri moraju konačno da stave na prvo mesto. Sve aktivnosti države bi trebalo da budu usmerene i posvećene tome da se privreda razvija i da plate rastu – kaže Saša Trivić, privrednik iz Banjaluke.

Privrednici ističu da država mora da sasluša zahteve privrednika i da im pomogne da zajedno stvore uslove za bolji život građana i ponudi im razlog da ne napuštaju zemlju.

– Konkretno naši zahtevi prema Vladi RS za narednu godinu biće da se smanje porezi i doprinosi, kako bi se taj iznos usmerio u povećanje plata radnika. Time bi sigurno uticali na smanjenje iseljavanja i popravili moralnu sliku u društvu, te poslali poruku da može biti bolje ako se svi potrudimo – istakao je Trivić.

U Barometru od 2015. godine 15 odsto ispitanika iz jugoistočne Evrope ocenilo je korupciju kao jedan od glavnih problema regiona.

Ove godine 32 odsto anketiranih navelo je korupciju kao najveći problem.

– Nezaposlenost i siromaštvo su i dalje široko rasprostranjeni u regionu, a zajedno sa tim na skali negativnih je i veoma nizak nivo poverenja u državne institucije i njihovu spremnost da se izbore sa problemima – izjavio je Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju “RCC”.

Skeptični po pitanju EU

Veliki skepticizam na Balkanu vlada kada u pogledu kratkoročnih i srednjoročnih izgleda regiona za pridruživanje Evropskoj uniji – 23 odsto ispitanika su rekli da veruju da do članstva u EU nikada neće doći.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *