Pojava vaški kod učenika

Društvo

Kod mnogih školaraca u RS pojavile su se vaške, na šta su roditelji djece koja su ih “pokupila” ukazali na društvenim mrežama, međusobno razmjenjujući savjete kako se izboriti s njima, a ovakva pojava vrlo je moguća i u predškolskim ustanovama.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu da djeca sa vaškama u kosi dolaze kontinuirano tokom cijele godine, međutim, nije primjetan porast broja djece sa ovim problemom početkom školske godine.

U nekoliko banjalučkih apoteka potvrdili su da se šamponi protiv vaški češće kupuju tokom školskog perioda i da šamponi kojim se kosa tretira koštaju od 4 do 30 KM, što zavisi od dužine kose, proizvođača ili češlja koji dođe uz šampon.

“Uglavnom roditelji to sami istrebljuju i ne vode djecu svaki put ljekaru, već se obraćaju farmaceutima”, kažu u jednoj banjalučkoj apoteci.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, rekao je da nije upoznat sa pojavom vaški kod mališana sa početkom školske godine, ali da je to problem koji se inače u školama jednostavno rješava, a dijete neko vrijeme odsustvuje sa nastave dok se vaške u potpunosti ne uklone.

Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rekla je da se vaške kod djece predškolskog uzrasta ponekad pojave, ali se osoblje vrtića, u saradnji sa medicinskim radnicima i roditeljima, pobrine da se to brzo iskorijeni i spriječi širenje, a danas se to vrlo efikasno rješava.

Ova pojava nije česta ni u bijeljinskom vrtiću “Čika Jova Zmaj”, ali ukoliko se desi, vrlo se efikasno riješi, potvrdio je direktor Slaviša Vujanović.

Roditelji ipak apeluju na oprez da se redovno pregledaju djeca koja su u kolektivu kako bi se na vrijeme reagovalo i spriječilo eventualno širenje.

“Moje djevojčice su pokupile vaške i odmah sam o tome obavijestila školu kako bi u periodu njihovog odsustva bila pregledana i druga djeca iz odjeljenja, jer ništa ne postižemo ukoliko istrijebimo vaške samo kod svog dijeta, a lanac se ne presiječe”, rekla je majka iz Banjaluke.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *