Potpisan protokol o saradnji na gasifikaciji Rafinerije nafte Brod

Društvo

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Tomislav Ćorić potpisali su danas u Brodu Protokol o saradnji na realizaciji projekta “Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca – Rafinerija nafte Brod”.

Posjeti opštini Brod i potpisivanju sporazuma prisustvovala je i Željka Cvijanović, premijerka RS, kao i Srebrenka Golić, potpredsjednica Vlade RS i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju te Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica.

Đokić je tokom obraćanja okupljenim novinarima kazao da će rafinerija riješiti veliki problem spajanjem na hrvatski gasovod.

“To će u tehnološkom smislu biti značajno za rafineriju i stvorit će adekvatne uslove za životnu sredinu”, izjavio je Đokić.

“Zajedno sa ministarstvom zaštite okoliša i energetike Hrvatske realizujemo projekat, uz snažnu podršku Vlade Hrvatske i RS. Razmatrali smo protokol koji je potpisan i prihvaćen od Vlade RS i Hrvatske”, kazao je.

Zahvalio se i premijerki Cvijanović na snažnoj podršci, koja će značiti i napredak za kompaniju Rafinerija nafte Brod. Istakao je i to da treba skrenuti pažnju na ovu kompaniju, kao odgovornog partnera za kojeg očekuju da će biti prihvaćena kao snabdijevač energetima.

“Ovo je kvalitetan signal saradnje između RS i Hrvatske, ali i za odnose unutar BiH”, izjavio je Đokić.

On je odgovarajući na pitanja novinara kazao da će se koristiti postojeći produktovod, na kojem će biti odrađena i rekonstrukcija.

“U Slobodnici će biti priključno mjesto, a izgradit će se stanica koja će moći vršiti prijem energenta. Ovo je najoptimalniji projekat, a ako bi se ovo pitanje rješavalo na drugi način – bilo bi mnogo skuplje. Ovako rafinerija dobija gas – a smanjuje se zagađenje”, doda je Đokić.

Tomislav Ćorić se zahvalio domaćinima, rekavši da je današnjim danom otvoren prostor za plenifikaciju Rafinerije Brod, te je otvorena mogućnost da se riješi pitanje kvalitete zraka.

“Potpisom protokola Vlade su otvorile prostor saradnji sa privatnim-pravnim osobama. Plenifikacijom s jedne strane imat ćete situaciju da jedna rafinerija napreduje u modernizaciji, a Hrvatska će riješiti problem kvalitete zraka, što je win-win situacija”, kazao je Ćorić.

Resorna ministrica Golić je kazala da je bila uključena u rješenje ovog problema, te da je upoznata s tim koliko je ministarstvo izdalo dozvola za modernizaciju postrojenja u koje je menadžment uložio 250 miliona eura sve kako bi smanjili štetne emisije.

“Zamjenom i ekološki prihvatljivim energentom rješavamo problem zagađenja, gasifikacijom postrojenja – ono postaje ekološki prihvatljivo. Neće biti zagađenja iz rafinerije”, kazala je dodavši da još uvijek ostaje problem ostalih zagađivača na tom prostoru.

Ekološka dozvola je izdata prošle godine, i vrijedi narednih pet godina.

“Rafinerija je ispunila dosta stvari iz plana. Nakon gasifikacije je na redu rješavanje gudronskih jama koje datiraju iz šezdesetih godina. To je rafinerija naslijedila – ali ona ne odlaže otpad tu”, izjavila je Srebrenka Golić, naglasivši da su pokrenute aktivnosti i u tom smjeru.

n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *