Sankcionisani željezničari protiv rješenja inspekcije

Društvo

Željezničari, koji su u septembru štrakovali glađu obratili su se Ministarstvu rada RS, protestujući protiv rješenja ispekcije, kojim je utvrđeno da je taj protest bio nezakonit.

– Inspektori ne znaju zakone i nisu se potrudili da utvrde činjenice. Ne znam gdje su i od koga prikupljali podatke o štrajku, ali nama se niko nije obratio – poručio je Zlatko Marin, predsjednik Sindikata STD i jedan od organizatora štrajka.

On je podsjetio da štrajk glađu kao oblik sindikalne borbe zakonom nije predviđen, ali ni zabranjen, te ponovio su radnici u septembru ponovo stupili u štrajk glađu, zato što poslodavac nije ispoštovao ono što je obećano nakon štrajka u martu.

– Kao nastavak martovskog, septembarski štrajk je bio legalan, a to je potvrdila i pomoćnica ministra rada RS Mira Vasić – rekao je Marin i naveo da su štrajkači obavijestili poslodavca da će obustaviti rad, jer nisu sposobni da rade, pošto nemaju novaca za hranu i prevoz.

– U takvoj situaciji uprava Željeznica RS je bila obavezna da nas pošalje na ljekarski pregled, ali oni to nisu učinili. Međutim, nisu propustili da protiv radnika, koji se bore za elementarna prava, pokrenu disciplinski postupak i rigorozno ih kazne. Kako je moguće da oni koji radnicima ne isplaćuju zakonom garantovane zarade, čak ni po sudskim presudama, ne krše zakon, a radnici koji protiv takve nepravde protestuju, krše zakon – kaže Marin.

U septembru je 12 željezničara devet dana štrajkovalo glađu, tražeći redovnu isplatu toplog obroka i prevoza. Jedan od njih, Čedomir Knežević, nekoliko dana nakon štrajka glađu iznenada je preminuo.

Štrajkačima su drastično smanjene plate, tako da dvojica od njih nisu dobila ni marke.

Uprava ŽRS je povela protiv njih disciplinske postupke, u kojim ih tereti za tešku povredu radnih dužnosti, zbog čega im preti otkaz. Postupak nije poveden samo protiv sindikalca Zlataka Marina, koji tvrdi da menadžment time hoće da unese razdor među štrajkače.

Makivić: Desetorica nisu većina

– Po Zakonu o štrajku, odluku o stupanju u štrajk poslodavcu podnose reprezentativni većinski sindikat ili više od polovine zaposlenih. Inspektori su kontaktirali predsjednike dva reprezentativna sindikata u ŽRS, Milijana Markovića i Simu Cvjetkovića, koji su rekli da nisu organizovali štrajk – kaže portparolka Republičkog inspektorata, Dušanka Makivić, i dodaje da je 10 radnika obavijestilo poslodavca da će 11.septembra stupiti u štrajk glađu zbog kašnjenja primanja.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *