Banjaluka: Saobraćajne gužve u centru nesnošljive

Društvo

Vozači se žale da su posljednjih mjeseci saobraćajne gužve u cijelom gradu postale nesnošljive, čemu je doprinelo zatvaranje Zelenog mosta, loša usklađenost semafora i radovi na ulicama.

Odlazak na posao u jutarnjim satima glavobolja je za mnoge Banjalučane, jer je u većini ulica saobraćajni kolaps.

Zeleni talas u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, koji bi trebalo da ubrza prolaz automobila, negoduju vozači, uopšte ne funkcioniše kako treba.

– U gradu je napravljen haos unazad mjesec dana. Ne postoji zeleni talas u centru, kod Pozorišta su kolone, a kod opštine prazno. Crveno svjetlo dočeka me odmah kod Banskog dvora. Nikada u 17 časova ranije nisam stajala na semaforima, a sada kao u špici – kaže Dragana K.

Predsjednik udruženja autoškola, Zdravko Ivić, tvrdi da pravi zeleni talas u centru, u stvari nikada nije ni upostavljen.

– Nije dovoljno samo malo uskladiti semafore, mora biti preporučena i brzina za vozila. Koja je logika i otvarati traku u centru za skretanje lijevo prema opštini, samo gužvu prave – kaže Ivić.

Pita i zašto se u saobraćaj ne puste sve četiri trake na Venecija mostu prema Gundulićevoj ulici, čime bi se smanjile gužve, a problem je, dodaje i u novoizgrađenim naseljima, gdje nisu na vrijeme planirane široke saobraćajnice.

Građani više i ne znaju koliko vremena izgube u vožnji gradom.

– Svuda se ulice asfaltiraju i farbaju noću, samo kod nas u podne. Nema smisla, prave kolaps u gradu, a da ne govorim koliko nam još mostova treba. Otvaraju neke ljuljaške, stavljaju granit na trotoar, a što je u gradu nemoguće voziti automobil, briga ih – ogorčen je Branko M.

Velike pritužbe su i na raskrsnicu i rad semafora kod Narodnog pozorišta RS, jer zeleno iz Ulice Mladena Stojanovića „prekratko traje“.

Iz Gradske uprave odgovaraju da je na ovoj raskrisnici izvršeno brojanje saobraćaja, nakon čega je određana dužina ciklusa rada semafora i dužina trajanja zelenog odnosno crvenog svjetla po prilazima.

Nadležni poručuju i da nije tačna tvrdnja da zeleni talas ne funkcioniše, a izgradnju novog Zelenog mosta najavljuju kao jedan od prirotiteta rada za iduću godinu.

Znakovi krivci

– U Banjaluci ima i previše znakova „stop“, koji mogu biti zamijenjeni trouglovima, jer je ulica pregledna. Kada bi svi stvarno poštovali tu saobraćajnu signalizaciju i stajali na svakom „stop“, što je obavezno po zakonu, tek bi onda bio haos – govori Zdravko Ivić.

Dodaje da su za gužve delom krivi i nesigurni vozači, ali i obuke vožnje koje se rade po metodi staroj 40 godina.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *