Ko su predstavnici studenata u Banjaluci?

Društvo

„Oko mene sve su ponavljači đaci.“ Ovako počinje jedna pjesma od Riblje čorbe, koja doslovno opisuje creme de la creme studentskih predstavnika, onih „najboljih i najaktivnijih“ ljudi koji predstavljaju studente, neustrašivu i najsposobniju studentsku elitu u Republici Srpskoj. To je vojska časnih i poštenih ljudi, koji kao britva prolaze kroz fakultet polažući sve ispite u roku i postavljajući primjer svim studentima na univerzitetu.

Da krenemo redom.

Predsjednik Studentskog parlamenta Željko Sladojević, nakon isteka tekućeg mjeseca više neće biti legitiman i legalan predsjednik studenata, jer je obnovio apsolventski staž. Zakon o studentskom organizovanju član 14 stav 7 mu ne dozvoljava da dalje obavlja tu funkciju. Sladojević je onaj momak koji kada govori, mi i nismo baš sigurni da li čujemo mljevenje žita u obližnjoj vodenici ili artikulisani govor i(li) riječi. Ali šta ćemo, takvi su nam i političari, realno.

Na fotografiji Željko Sladojević je u sredini, a desno od njega Ratko Savić, predsjednik US RS. Fotografija je zabilježena u Dubrovniku ove godine. Ko kaže da studenti nemaju novca?

Marija Puljarević, član i sekretar u parlamentu je takođe obnavljač. Kada nije uspjela da da uslov na PMF-u, Marija je odlučila da upiše Fakultet političkih nauka, kako bi ponovo mogla da se kandiduje za Studentski parlament. Marija će takođe nakon isteka tekućeg mjeseca biti nelegalan i nelegitiman predstavnik studenata jer zakon eksplicitno navodi da je krajnji rok u kojem se moraju birati novi predstavnici studenata tekući mjesec.

Fotografija zabilježena u Trebinju, vjerovatno onda kada su i nastali računi za buradi piva. Fotografisao je Ratko Savić, predsjednik US RS.

Aleksa Đurić, sekretar za međunarodnu ekonomiju u Uniji studenata RS je takođe obnavljač! Vjerovali ili ne, i on je, nakon što nije uspio da prođe prvu godinu na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, upisao Pravni fakultet i tako sebi obezbijedio novu šansu u studentskom organizovanju.

Aleksa Đurić sa Ratkom Savićem, predsjednikom US RS.

U javnosti se već spekuliše da se za Puljarevićku i Đurića priprema novi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o studentskom organizovanju, koji bi brucošima dao mogućnost da postanu predsjednici Studentskog parlamenta (sada to nije slučaj).

Kako sada stvari stoje, gotovo 2/3 studenata angažovanih u Studentskom parlamentu više ne ostvaruje pravo da se ponovo kandiduje jer ne ispunjavaju kriterijum 14-og člana Zakona o visokom obrazovanju, a to je redovno upisivanje godine.

Studenti Univerziteta u Banjoj Luci trenutno su nezadovoljni stanjem na univerzitetu i žele što ranije raspisivanje izbora od strane rektora, kako bi mogli da se otarase kukolja koji trenutno upravlja svima njima. Ipak, Parlament još uvijek ne želi da raspiše izbore jer se boje da će izgubiti (što je i logično) i da će se promijeniti rukovodstvo Studentskog parlamenta i Unije studenata RS.

Član 11 stav 5 zakona eksplicitno određuje da se izbori za studentski parlament moraju održati u novembru svake akademske godine.

P.S. Iz Unije studenata Republike Srpske još uvijek ne dolazi odgovor na pitanje po kojem projektu i koji to donator na ovom svijetu dozvoljava da se donirani novac koristi za kupovinu alkohola (11 buradi piva od 30 litara po buretu) koji su iz Unije platili u avgustu mjesecu ove godine.

Restart Srpska

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *