Auto-put Beograd – Sarajevo preko Bijeljine isplativiji

Društvo

Politička prepucavanja u BiH, odnosno Republici Srpskoj vode se oko trase auto-puta Beograd-Sarajevo – da li preko Bijeljine ili Vardišta, dok stručne rasprave na tu temu kao i na mnoge druge u BiH i Republici Srpskoj nema.

Sve stručne analize, prema BN saznanjima, pokazuju da je trasa preko Bijeljine i Brčkog najjeftinija i najisplativija.

Samo u jednom danu, kako pokazuju mjerenja rađena u vrijeme izrade pripremnih studija za utvrđivanje mreže puteva u Republici Srpskoj, preko Bijeljine i Brčkog prođe 15 hiljada vozila, dok trasom preko Vardišta oko tri hiljade.

Odnos prema tim analizama je 1:5 u korist trase preko Bijeljine i Brčkog.

Auto-put koji bi išao, kako tvrdi naš izvor, preko Bijeljine dužine je 70 km prolazio bio ravnicom i manje sredstava bi bilo utrošeno u odnosu na trasu preko Vardišta koja je dugačka oko stotinjak km i išla bi isključivo kroz nepristupačne dijelove terena.

Ukoliko se bude vodilo računa, prema našem izvoru, o ekonomskoj isplativosti odnosno cijeni trase i prometu koji se na istoj očekuje, argumenti su na strani auto-puta Beograd-Sarajevo preko Bijeljine, a ako bude odlučivala politika, kao i Turska koja je u početku inicirala gradnju auto puta preko Vardišta kako bi spojila Bošnjake Sandžaka i Sarajeva put će ići preko Vardišta i Goražda.

Protiv ove trase, preko Vardišta i Goražda, bila je i vlast u Republici Srpskoj koja je ovaj autoput nazivala “zelenom transverzalom”, ali je veoma brzo,najvjerovatnije nečim primorana,promijenila mišljenje i sada lobira, čak više i od Turske da auto-put ide preko ovog dijela Srpske i Federacije BiH.

Govoreći o mreži auto-puteva, isti izvor nam je otkrio, da ovo nije izuzetak jer je vlast u Republici Srpskoj,takođe,pristala da se gradi auto put Banjaluka-Mlinište prema Splitu, što nema nikakve ekonomske opravdanosti niti isplativosti,ali ima,očigledno veze sa hrvatskim nacionalnim interesima kojima se spaja istok i jug Hrvatske preko BiH,a sve na račun gradjana Republike Srpske!?

Naš izvor tvrdi da mu nije jasno čime se vlada Republike Srpske rukovodi kada određuje trase za auto-puteve kada ne prihvata stručne analize i mišljenja i gradi mrežu auto-puteva koja nemaju ekonomsku opravdanost i isplativost.

(BN TV)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *