Usvojen Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH

Društvo

Savjet ministara usvojio je Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za narednu godinu od 1.954.062.329 KM, Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH od 2018. do 2020. godine i Ažurirani program javnih investicija BiH za isti period.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je kao resorni ministar predložio ova akta, izjavio je da budžet za narednu godinu iznosi nešto manje od dvije milijarde KM, od čega na servisiranje obaveza inostranog duga otpada milijardu KM.

“Gornja granica finansiranja ostala je 950 miliona KM, a prihodi od indirektnih poreza 750 miliona KM. To je suzilo prostor da nastavimo sa krupnijim kapitalnim investicijama”, rekao je Bevanda na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta ministara BiH.

On je naveo da je dodatno opterećenje za budžet i Zakon o policijskim službenicima koji je usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Bevanda je istakao da je, na zahtjev Centralne izborne komisije BiH, za održavanje opštih izbora u BiH naredne godine odobreno više od osam miliona KM.

On je izrazio nadu da će biti obezbijeđeno dovoljno novca za finansiranje prioriteta i evropskog puta BiH.

Bevanda kaže da će Nacrt budžeta biti proslijeđen u Predsjedništvo BiH, koje je njegov formalni predlagač, a nakon toga i na usvajanje u Parlamentarnu skupštinu BiH.

On očekuje da će budžet do kraja godine biti usvojen.

Bevanda je rekao da su Ažuriranim prijedlogom javnih investicija predviđeni projekti u vrijednosti od dvije milijarde KM.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić naveo je da je usvojen i Prijedlog zakona o Agenciji za istrage i zaštitu BiH.

“Usvojen je i sporazum o saradnji između BiH i Kine u oblasti poljoprivrede. To će biti drugi sporazum, uz Sporazum o bezviznom režimu, koji bi trebalo da bude potpisan na Samitu `Kina plus 16` koji će u ponedjeljak, 27. novembra, biti održan u Budimpešti”, kaže Zvizdić.

On je rekao da su današnje dvije sjednice prekinute i da je njihov nastavak odgođen za narednih nekoliko dana.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *