Banjaluka: Nova toplana se priprema za testiranje, smeta im kvar u staroj

Društvo

U novoj banjalučkoj toplani na biomasu u toku je puštanje tehnološke vode u sistem i pripreme za testiranje prvih kotlova, saopštenno je danas iz Eko-toplane d.o.o. Banjaluka, zajedničkog preduzeća IEE i Grada Banjaluka.

– Proteklih dana testirani su i pušteni u rad elektroenergetsko postrojenje, hidrauličko postrojenje i silosi za prijem sječke, transportni sistem biomase, sistem za otpepeljavanje i filterska postrojenja, a puštanje nove toplane u rad sprovodi se po fazama, od 15. novembra , saopšteno je danas iz Eko toplane.

U saopštenju se dodaje da je nakon obilaska Komisije za interni tehnički prijem ustanovljena neispravnost postrojenja za povezivanje na toplifikacionu mrežu grada u (staroj)Toplani a. d., nakon čega je donesena odluka da se kompletan dio tog postrojenja zamijeni novim.

– To će biti završeno danas, 24. novembra, navedeno je u saopštenju.

Prema ranijim najavama, testiranje kotlova trebalo je dabude obavljeno do 15. novembra, a da svi radovi budu završeni do kraja ove godine i da se Banjalučani, umjesto dosadašnje toplane na mazut, od Nove godine počnu grijati preko nove toplane na biomasu .

Izgradnja nove toplane na biomasu, kako je najavljeno, koštaće 35 miliona KM, ali do sada nije poznato koliko je IEE uložio novca u zajednički projekat, niti je prilikom izgradnje i opremanja eko-toplane proveden ijedan tender po Zakonu o javnim nabavkama.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *