Tužilaštvo BiH obara presudu Naseru Oriću?

Hronika

Tužilaštvo BiH tražiće da bude ukinuta oslobađajuća presuda Naseru Oriću jer se temelji na nepostojećim dokazima, nezvanično saznaje ATV.

Jedan te isti dokaz tretiran je različito u objavi presude i u pisanom otpravku koji je danas zvanično objavljen na internet stranici Suda BiH. Na izricanju presude predsjednik Sudskog vijeća nekoliko puta je pominjao “iskaz svjedoka od 03.9.2003”.

U pisanoj presudi to se ne pominje već se navodi službena zabilješka iz tog perioda. Ono što je u objavi presude iskaz svjedoka u pisanom otpravku je službena zabilješka i samim tim je prekršena odredba člana 290. Zakona o krivičnom postupku BiH koji glasi “pismeno izrađena presuda mora potpuno odgovarati presudi koja je objavljena”.

Kako saznajemo, Tužilaštvo će u žalbenom postupku tražiti ukidanje presude jer je bitno povrijeđen Zakon o krivičnom postupku jer je obrazloženje presude zasnovano na nepostojećem dokazu koji nije predočen na glavnom pretresu, kao i zbog toga što se razlikuju pisani otpravak i javna objava.

ATV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *