Akcija “Papirus”: Lažni pasoši koštali 10.000 evra

Hronika

Lica uhapšena u akciji kodnog naziva “Papirus” nakon kriminalističke obrade predata su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, rečeno je u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (Sipa).

Pripadnici Sipe juče su uhapsili 10 lica na području Sarajeva i Zvornika zbog osnovane sumnje da je ova grupa pribavila lažna dokumenta BiH za 36 lica iz kriminalnog miljea.

Ova lica osumnjičena su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja, saopšteno je iz Sipe.

Istraga pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu trajala je duže vrijeme, a sprovedena je u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije i Graničnom policijom BiH.

Akcija pod kodnim nazivom “Papirus” sprovedena je u saradnji sa MUP-ovima Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Srednjobosanskog kantona.

U saradnji sa ovim organima Sipa je prikupila dokaze iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su članovi organizovane grupe počinili krivična djela za koja su osumnjičeni.

Sipa je ovom akcijom razbila lanac koji se bavio krađom identiteta građana BiH, koje su prodavali kriminalcima iz regiona, čime su im omogućavali dobijanje originalnih pasoša BiH.

Nezvanično se saznaje da su lažni pasoši koštali oko 10.000 evra, te da su ukradeni identitet imali kriminalci sa područja Srbije, Crne Gore, Bugarske i jedno lice koje je 17. jula uhapšeno u Peruu zbog krijumčarenja droge iz Južne Amerike u Evropu.

U Zvorniku su, prema izvoru Srne, uhapšena lica čiji su inicijali B.Đ. i S.M, a među uhapšenima ima radnika matičnih kancelarija i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

IDDEEA demantuje da su njihovi radnici uhapšeni

U akciji “Papirus” nije uhapšen nijedan službenik IDDEEA-e niti su organizacione jedinice ove agencije bile predmet policijskih pretresa, saopšteno je iz Agencije za identifkacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

“IDDEEA ima šest organizacionih jedinica, sjedište i Centar za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata u Banjaluci te regionalne centre u Sarajevu, Bijeljini, Mostaru i Bihaću. IDDEEA u Zvorniku nema ni organizacionu jedinicu niti svojih službenika”, navodi se u saopštenju.

“Napominjemo da su lokacije za izdavanje ličnih dokumenata u Bosni i Hercegovini u nadležnosti ministarstava unutrašnjih poslova (MUP-ova) i Javnog registra Brčko distrikta, a na njima su zaposleni službenici ovih organa”, ističe ova Agencija u saopštenju.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *