U Zvorniku pronađeno 125 ilegalnih migranata

Hronika

Na području grada Zvornika u prva tri mjeseca ove godine pronađeno je 125 ilegalnih migranata, koji su preko istoka Srpske pokušali da se dokopaju zemalja EU.

Radi se uglavnom o osobama starijim od 14 godina, koje su pronađene ili u paru ili grupama, od po tri ili više migranata. Zvaničnici BiH upozorili su nedavno da se broj migranata drastično povećao od početka ove godine, te da njihova ruta više ne vodi samo preko Trebinja i Bileće, već i preko Višegrada, odnosno istočnog dijela Srpske.

Prema podacima Policijske uprave Zvornik najviše migranata je pronađeno na području Zvornika.

– Za prva tri mjeseca ove godine evidentirano je 125 osoba za koje postoji sumnja da su ilegalno prešli granicu, odnosno da su na ovo područje došli iz pravca granice susjedne zemlje. Najveći broj evidentiran je na području grada Zvornika, Bratunca, Vlasenice, Milića, Osmaka, Kozluka i Srebrenice – navodi Miljan Bobar, portparol Policijske uprave Zvornik.

Ističe da se najčešće radilo o muškarcima mlađe životne dobi, gdje nije bilo djece do 14 godina.

– U svim slučajevima policijski službenici su obavještavali Službu za poslove sa strancima, kao i Graničnu policiju BiH kojima su navedene osobe predate na dalje postupanje – saopštio je Bobar.

Najviše migranata, u posljednje vrijeme, je iz Libije, a među ilegalnim migrantima evidentiranim na području PU Zvornik su osobe iz Sirije, Alžira, Tunisa, Kube, Maroka, Irana, Somalije, Palestine i Pakistana.

Istovremeno, iz Granične policije BiH navode da je na području BiH otkriveno 812 migranata, a spriječen je ilegalan prelazak za 937 osoba.

– U januaru je otkriveno 157, februaru 315, a u martu 340 osoba. Na samoj graničnoj liniji od ilegalnog prelaska državne granice, od pomenutih 937 osoba, u januaru je odvraćeno 125, februaru 309 i u martu 503 osobe – navode u Graničnoj policiji.

Ističu da Granična policija poduzima sve mjere u cilju nadziranja državne granice: ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljanje obaveštajno – sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.

Pojačana kontrola

Iz Granične policije navode da je zbog registrovanog većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, uvedena pojačana kontrola ovih motornih vozila. Navode da granični policajci rade obavezni pregled kamiona i drugih teretnih vozila, kako bi se spriječilo krijumčarenje migranata.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *