Vulić osuđen na tri mjeseca zatvora

Hronika

Banjalučanin Željko Vulić osuđen je u Osnovnom sudu u Banjaluci na tri mjeseca zatvora zbog sprečavanja policajaca u vršenju službene dužnosti i nanošenje teških tjelesnih povreda jednom od njih.

Optužnica je teretila Vulića da je 26. jula 2013. godine pokušavajući da spriječi građevinske radove na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa „Grand Trade“ u neposrednoj blizini svoje porodične kuće, automobilom nasrnuo na komandira policije Slavišu Trifkovića i policajca Danijela Čergića, nanijevši prvom teške, a drugom lakše povrede, piše Faktor.ba

Čitav ovaj slučaj pratile su brojne kontroverze, a na stotine Banjalučana je mjesecima protestovalo zbog izgradnje ovog kompleksa na zelenoj površini u centru Banje Luke, popularno nazvanom „Picin park“. Njihov građanski aktivizam izazvao je pažnju i reakcije širom BiH, ali i regije.

Sutkinja Radmila Medaković, koja je Vuliću izrekla presudu, istakla je da se ona, bez obzira na društveni kontekst i događaje koji su prethodili krivičnim djelima za koja je Vulić osuđen, vodila činjenicama koje su iznesene u optužnici, a koje je prema njenim riječima, tužilaštvo u potpunosti dokazalo.

– Ovo suđenje treba da pošalje i jednu poruku, a to je da mi kao pojedinci možemo da se ne slažemo sa aktima države, ali moramo da ih poštujemo – istakla je Medaković.

Kao olakšavajuća okolnost Vuliću cijenjen je nalaz vještaka kojim je potvrđeno da je u trenutku izvršenja djela bio smanjene uračunljivosti.

Vulić je najavio žalbu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *