Pored Dudakovića uhapšeno više osoba

Hronika

Pored Atifa Dudakovića, jutros je na području zapadnokrajiških opština slobode lišeno još 11 osoba, pripadnika tzv. Armije BiH, a pretresi se obavljaju na 17 lokacija, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

– Lišeni su slobode nekadašnjih komandanti i pripadnici 5. korpusa Armije RBiH koji su osumnjičeni za ratne zločine tijekom 1994. i 1995. godine. Vrše se pretresi na 17 lokacija, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Po nalogu tužilaca iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA uz podršku MUP USK i Kantona 10, na području USK i drugih gradova, lišili su slobode Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta 5. korpusa Armije RBiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije RBiH.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za krivična djela zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH, a osumnjičeni Atif Dudaković i za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljne istrage Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, tokom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

Ratni zločini koji su predmet istrage odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških opština, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, na dalje postupanje – stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *