Dileri osuđeni na 24 godine zatvora

Hronika

Grupa od šest dilera droge osuđena je u Sudu BiH na 24 godine zatvora zbog organizovanog šverca modifikovane marihuane – skanka iz Crne Gore u BiH.

Najvišu kaznu, sedam godina zatvora, dobio je državljanin Crne Gore Marko Božinović (40), koji je označen kao vođa ove kriminalne organizacije. Na po pet godina zatvora osuđeni su državljanin Slovenije Robert Ljiljak (39) te Momčilo Mijanović (37) iz Trebinja i Veis Husković (46) iz Mostara. Njihovi saradnici Davor Vuković (33) i Predrag Ratković (35) iz Trebinja provešće po godinu iza rešetaka.

Presudu je izreklo vijeće, kojem je predsjedavala sudija Amela Huskić, a izricanju je jedino prisustvovao Husković.

Svim optuženima je u kaznu uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru koji je Božinoviću i Ljiljku produžen i može trajati još devet mjeseci prije upućivanja na izdržavanje kazne.

Prema presudi, Božinović i njegovi saradnici osuđeni su jer su od marta do juna 2013. godine prokrijumčarili veće količine skanka iz Albanije i Crne Gore u BiH. Vrijednost prošvercovane droge na narko-tržištu se procjenjuje na više stotina hiljada maraka, navedeno je u presudi.

Optuženi su skank kupovali od osobe pod nadimkom Lombardo u Albaniji, te od Željka Markovića, Darka Kilibarde i osobe pod nadimkom Sipo u Crnoj Gori. Potom su je prepakivali te je u posebno napravljenim bunkerima u vozilima krijumčarili najprije u BiH, a potom dalje prema zemljama Evropske unije.

Božinović je rukovodio organizovanom kriminalnom grupom, dok su Mijanović i Ljiljak dogovarali i prebacivali drogu preko Bilećkog jezera iz Crne Gore u BiH. Vuković i Ratković učestvovali su u preprodaji narkotika.

Optuženi su otkriveni u akcijama “Mreža 2013” i “Poskok” tokom 2013. godine.

Bjegunac

U ovom slučaju ranije su osuđeni Vanja Kenjić iz Sarajeva i Odisej Fofilos iz Vareša na po godinu zatvora. Oni su priznali krivicu i sa Tužilaštvom BiH zaključili sporazume.

U međuvremenu Kenjić je pobjegao, nakon čega je za njim raspisana Interpolova potjernica, u kojoj se traži njegovo hapšenje i ekstradicija zbog nejavljanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *