Migranti tijelima privremeno blokirali granični prelaz

Hronika

Grupa od pedesetak migranata danas je lijeganjem na kolovoz privremeno blokirala Granični prelaz Maljevac kod Velike Kladuše, ali je prelaz deblokiran nakon intervencije policijskih snaga, bez upotrebe sile.

Incident dogodio u poslijepodnevnim satima, navodno zbog odluke opštinskih vlasti Velike Kladuše da izmjesti migrante iz parka u centru grada, gdje posljednjih mjeseci borave pod vedrim nebom, prenijeli su mediji.

Nakon brze intervencije policijskih snaga s obje strane granice, i BiH i Hrvatske, koje su na lice mjesta uputile svoje jedinice za specijalne namjene, demonstranti su se razišli i granični prelaz je deblokiran.

“Na Međunarodni granični prijelaz Velika Kladuša – Maljevac došlo je 60 do 70 osoba afro-azijskog porijekla koje nisu posjedovale dokumente za prelazak državne granice. Nakon što im policijski službenici Jedinice granične policije Velika Kladuša i MUP-a Republike Hrvatske nisu dozvolili izlazak iz Bosne i Hercegovine, osobe su pokušale blokirati saobraćaj preko prelaza. Pripadnici JGP Velika Kladuša u saradnji s kolegama iz MUP-a Unsko-sanskog kantona uspostavili su normalizaciju saobraćaja preko prelaza, te udaljili osobe s područja prelaza u unutrašnjost BiH”, saopštila je Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *