Mjere prema 6.013 migranata

Hronika

Pripadnici Granične policije BiH tokom ove godine, do 7. juna, preduzeli su mjere prema 6.013 državljana visokog migracionog rizika.

– Od ilegalnog prelaska odvraćeno je 4.006 osoba, a 2.007 osoba otkriveno je neposredno nakon ilegalnog prelaska granice – rekao je za “Dnevni avaz” direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Prema njegovim riječima, ove aktivnosti sprovedene su na području istočne Hercegovine, Zvornika i Višegrada, u saradnji sa drugim policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH.

On je precizirao da je, osim odvraćanja od ilegalnog prelaska granice, Granična policija BiH u kontinuitetu vršila nadzor i kontrolu, te organizovala zajedničke punktove i patrole sa pripadnicima policije susjednih zemalja.

Galić je ponovio da Graničnoj policiji i dalje nedostaje 500 policajaca koji bi direktno bili uključeni u poslove sprečavanja ilegalnih migracija.

On navodi da najviše migranata u BiH dolazi Sjeverne Afrike, Azije, Bliskog istoka i samoproglašenog Kosova, a da među njima ima i osoba iz ranjivih kategorija kao što su djeca, trudnice, bolesne osobe.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *