Oduzeti mobilni telefoni u vrijednosti od pola miliona KM

Hronika

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje zbog nezakonite prodaje oduzeli mobilne telefone tržišne vrijednosti u iznosu od 500.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja prikupljenih na terenu, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Sarajevo, izvršili su rekordnu zapljenu mobilnih telefona marke ,”LG”.

Zbog nezakonite prodaje službenici UIO privremeno su oduzeli 1.400 mobilnih telefona marke ,”LG K9” dual i 300 mobilnih telefona marke ,”LG K9”. Ukupna tržišna vrijednost zaplijenjenih telefona procjenjuje se na iznos od 500.000 KM.

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečene kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD, kroz program EXBS.

Osobe od kojih je privremeno oduzeta predmeta roba bit će procesuirana pred nadležnim sudom zbog kršenja propisa iz oblasti indirektnog oporezivanja. Pored navedenog ovlaštena službena lica UIO nastavit će sa poduzimanjem daljnjih mjera i radnji iz svoje nadležnosti kako bi utvrdili na koji način je roba dospjela u carinsko područje BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *