Dvije osobe uhapšene zbog uticanja na izborni proces

Hronika

Sarajevska policija uhapsila je dvije osobe zbog sumnje da su uticali na izborni proces.

Kako je za Klix.ba rečeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP KS uhapsili osobe inicijala O.A. (1995.) i S.H. (1993), obojica nastanjeni u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 151. Krivičnog zakona BiH “Povreda slobode opredjeljenja birača”.

U članu 151. KZ BiH navedeno je da ko silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korišćenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi protupravan način utiče na birača u Bosni i Hercegovini da na izborima za institucije BiH ili prilikom glasanja o opozivu ili na referendumu, glasa za ili protiv pojedine liste, pojedinog kandidata, odnosno da glasa za ili protiv opoziva, za ili protiv prijedloga o kome se odlučuje referendumom, ili da uopšte ne glasa, kazniće se novčanom kaznom i kaznom zatvora do tri godine.

Dalje se navodi da ako član biračkog odbora ili druga osoba koja učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju povjerene joj dužnosti u vezi s izborima, glasanjem ili referendumom, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nakon kriminalističke obrade S.H. je predat u nadležnost Tužilaštva KS, a O.A. je pušten iz policijskih prostorija.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *