Službenica u Vladi RS isplaćivala sebi dupla primanja?

Hronika

Službenica Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske M. G., nalazi se pod istragom Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci zbog sumnje da je sama sebi isplaćivala uvećana primanja i tako oštetila budžet RS za više desetina hiljada maraka.

Sumnja se da je ova službenica Odjeljenja za finansijsko-računovodstvene i analitičke poslove Ministarstva duži vremenski period potkradala budžet, tako što je prilikom obračuna plata i drugih finansijskih obaveza sama sebi isplaćivala veća primanja od onih koja joj pripadaju.

Prema grubim procjenama vjeruje se da je raznim finansijskim malverzacijama službenica nezakonito prisvojila više od 50.000 KM!

“U početku se radilo o isplati manjih iznosa, po raznim osnovama, da bi, s vremenom, oni rasli i rasli. Osumnjičena je otišla toliko daleko da je na mjesečnom nivou znala da sebi uplati dupli iznos plate”, kaže izvor “Novosti”.

Cijeli slučaj otkriven je upravo u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS. Nakon što su uočili nepravilnosti nadležni su sve prijavili Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, koje je za istragu zadužilo kriminalističku policiju PU Banjaluka.

Službenica M. G. je u međuvremenu udaljena s posla, a budući da je istraga tek u početnoj fazi, više detalja o ovim malverzacijama, kao i iznosima za koje se službenica tereti, utvrdiće se nakon provjere kompletne relevantne dokumentacije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović potvrdio je za “Novosti” da je postupak otvoren protiv službenice koja je radila u računovodstvu.

“Kao ministar i odgovorno lice o svemu sam obavijestio nadležno tužilaštvo i postupak je otvoren, a očekujemo da će se u njega uključiti i policijski inspektori”, rekao je Savanović.

On pojašnjava da je Ministarstvo protiv službenice, čiji identitet nije otkrivao, pokrenulo preddisciplinski i disciplinski postupak, da bi ona potom otišla na bolovanje, a u međuvremenu je angažovala i advokata.

“Vidjećemo šta se tu tačno dešavalo i da li je zakazao sistem kao sistem ili je u pitanju nešto drugo. Desilo se nešto nelogično i čim su uočene nepravilnosti službenica je suspendovana i udaljena s radnog mjesta. To je učinjeno istog momenta kada je otkriveno da je tu bilo sumnjivih radnji i određenih gluposti”, kaže Savanović.

On nije mogao da kaže o kolikoj se šteti radi, odnosno za koji iznos je službenica “zakinula” budžet.

“Ništa ne treba prejudicirati dok se ne utvrdi stvarno stanje”, istakao je resorni ministar.

(NN/novosti.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *