Norveška se uključuje u istragu o smrti Davida Dragičevića

Hronika

Banjalučko tužilaštvo zatražilo je od Kriminalističko istraživačkog centra (NCIS) Kraljevine Norveške da izvrši vještačenje forenzičke kopije hard diska na kojem su pohranjeni snimci bezbjednosnih kamera iz ulice u kojoj je, kako to tvrdi tužilaštvo, kobne noći bio ubijeni David Dragičević, saznaje Srpskainfo.

Naredbu za vještačenjem u NCIS u Oslu upućena je 14. septembra ove godine, gotovo pola godine nakon što je ubijen mladić iz Banjaluke, a rezultati vještačenja trebali bi biti poznati u narednom periodu.

Upravo je ovo vještačenje i banjalučki Osnovni sud označio ključnim za postojanje osnovane sumnje da je Banjalučanin Alen Kukić uopšte počinio krivično djelo zbog kojeg je proveo u pritvoru više od mjesec dana, nakon čega je pušten na slobodu.

Kukić je, inače, bio prvi pritvorenik u predmetu koju nosi naziv “David Dragičević”, a ujedno je postao i prvi zbog kojeg je sud u potpunosti razbio verziju banjalučkog tužilaštva o načinu na koji je ubijen mladić iz Banjaluke.

“Šuplja priča”

Kako još nema rezultata vještačenja, sud je utvrdio da nema uslova za postojanje osnovane sumnje da je Kukić pomogao bilo kome nakon ubistva Davida Dragičevića, te da je kompletna verzija ubistva koju plasira banjalučko tužilaštvo zasnovana na “šupljoj” priči bez dokaza.

– Sudsko vijeće je mišljenja da bi osnovana sumnja da je Alen Kukić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret postojala tek ukoliko bi specijalizovana laboratorija utvrdila sa stepenom izvjesnosti da su 25. marta ove godine zaista izbrisani još neki elektronski podaci, koje osumnjičeni nije vratio 26. marta ove godine u memoriju video nadzora. Do tada, ovakva sumnja ne postoji – navodi sudsko vijeće u obrazloženju odluke koja je Kukića oslobodila pritvora.

Mladić s kapuljačom

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Srpskainfo, sud je zauzeo stav da je tužilaštvo osumnjičilo Kukića na bazi priče koja nije potkrijepljena dokazima.

Podsjetimo, Kukića tužilaštvo tereti za krivično djelo “pomaganje izvršiocu nakon ubistva Davida Dragičevića”, odnosno da je obrisao snimke nadzornih kamera na kojima se navodno vide ubice?!

Stav suda je da banjalučko tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz u prilog tvrdnji da je ubijeni David Dragičević 18. marta uveče uopšte bio u Ulici Velimira Janjetovića Janje u banjalučkom naselju Lauš, odnosno da je Dragičević onaj mladić sa kapuljačom na glavi kojeg su snimile nadzorne kamere sa dva objekta – apartmana „Vesto“ i „MK“ servisa.

Ono što je tragično jeste da je i prije hapšenja Kukića tužilaštvo imalo izjave svedoka, odnosno vlasnika objekata na kojima su bile nadzorne kamere, a koji su tvrdili da su sve vrijeme dok je Kukić pregledao snimke bili s njim, te da na spornim snimcima nije primjećen niko, izuzev nepoznatog mladića sa kapuljačom na glavi koji je ušao i nakon 50 minuta izašao iz kuće Rađena, te braća Rađeni, koji su u međuvremenu ušli u svoju kuću.

Poziv iz policije

Dakle, na snimcima niko nije progonio Dragičevića u pomenutoj ulici, kako to smatra tužilaštvo.

– Sud je utvrdio da je nesporno dokazano, a što je Kukić i potvrdio tokom saslušanja u policiji, da je 25. marta ove godine pristupio snimcima video nadzora „MK“ servisa koje je pregledao i presnimio na USB stik, te iste izbrisao iz memorije računara. Snimci su bili izuzeti na molbu Đorđa Rađena kako bi bila rasvijetljena krađa u njegovoj kući. Navodno su Đorđa Rađena zvali iz policije i tražili od njega da sutradan donese snimke, pa im ovi snimci trebaju da završe istragu i podignu optužnicu. Sud je utvrdio i da nije jasno zbog čega je Đorđe Rađen postupao po nalozima policijskih službenika i za njih prikupljao dokaze, kada on nije ni policijski službenik niti ovlaštena osoba za takve radnje – ističe vijeće banjalučkog Osnovnog suda.

Ono što je krucijalno u čitavom slučaju to je da su vlasnici objekata u svojim izjavama u policiji jednoglasno istakli da na originalnim snimcima nema nikoga izuzev nepoznatog mladića sa kapuljačom na glavi koji je ušao u kuću Rađenovih, pa izašao nakon 50 minuta, te braće Rađen koji ulaze u svoju kuću.

Nema nalaza vještaka

Sud je ujedno razbio kompletnu konstrukciju verzije ubistva Dragičevića koju već mjesecima “gura” banjalučko tužilaštvo.

– Sudsko vijeće je mišljenja da se događaj nije odvijao onako kako ga tužilaštvo predstavlja i opisuje u prijedlogu za određivanje pritvora, odnosno da su Davida Dragičevića, ukoliko je to zaista bio on na snimku, što tužilac takođe ne dokazuje, uz mnogo buke nepoznata lica natjerala ili gurnula u nabujalu Crkvenu – navodi se u obrazloženju sudskog vijeća.

Dodaje se da tužilaštvo nije dostavilo ni nalaz vještaka koji je navodno prepoznao da je nepoznati mladić sa kapuljačom na glavi upravo David Dragičević, i to na osnovu oblika brade?!

Greške tužilaštva platiće građani

Odbrana Alena Kukića, koji je više od mjesec dana proveo u pritvoru, i to bez osnovane sumnje da je uopšte počinio krivično djelo, najavila je tužbu kako bi nadoknadili materijalnu štetu pričinjenu oštećenom.

Konačnu cifru će naravno platiti građani, odnosno poreski obveznici, koji su se već navikli na plaćanje tuđih grešaka.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *