Istraga o teškoj policijskoj brutalnosti i prebijanju privedenih

Hronika

Brutalno prebijanje i batinjanje privedenih odobrila je, navodno, glavni kantonalni tužilac Dalida Burzić.

Tužilaštvo BiH trebalo bi da donese naredbu o provođenju istrage protiv pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo koji su učestvovali u nehumanom, nečovječnom i brutalnom prebijanju osoba privedenih u okviru istrage o ubistvu dva policajca, a koji su, nakon što je utvrđen njihov alibi, pušteni na slobodu, saznaje portal “Dnevno”.

Prema navodima ovog portala, brutalno prebijanje i batinjanje privedenih odobrila je glavni kantonalni tužilac Dalida Burzić, koja je “zaštitnički nastrojena” pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, čija bliskost ih veže još iz uzajamnog i kriminalnog djelovanja u predmetu “Dženan Memić“.

Izvor tvrdi da će privedeni uputiti tužbe nadležnom sudu protiv pripadnika kantonalnog MUP-a zbog nehumanog i nečovječnog postupanja.

Iako je stvarna i mjesna nadležnost za postupanje po ovome predmetu na nesumnjiv način pripadala Tužilaštvu i Sudu BiH, obzirom da je u pitanju organizovani kriminal, komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović smatrao je da teret ubijenih sarajevskih policajaca može rasvijetliti MUP Kantona Sarajevo i njegovi ljudi, dodaje se u tekstu.

Istraga je znatno otežana zato što je provodi Kantonalno tužilaštvo i MUP, s obzirom da samo mogu djelovati u granicama Kantona Sarajevo, a za svako dalje postupanje i provođenje određenih aktivnosti na teritoriji Republike Srpske, potrebna je zamolnica MUP-a Kantona Sarajevo prema MUP-u Republike Srpske.

“Dnevno” saznaje da pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, ipak, po naređenju tamošnjeg komesara, prelaze entitetsku granicu bez bilo kakve najave plasirajući pri tome i priču da im je problem granica, što je novi pokušaj pravljenja zajedničke policije, odnosno “policije BiH”, koristeći slučaj ubistva dva policajca.

Takve neosnovane tvrdnje namjerno plasiraju samo sa jednim ciljem – formiranje policije BiH, iako je Policijska uprava Istočno Sarajevo provela sve radnje i privela sva lica koja je MUP Kantona Sarajevo tražio, ističe se u tekstu.

Portal “Dnevno” navodi da se medijima daju tek šture informacije, a hapšenja, torture, batinjanje, vrijeđanje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, koje pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo provode nad uhapšenim dosegle su toliki stepen i intenzitet da se može govoriti o direktnom kršenju Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Portal podsjeća da je jedan od uhapšenih Srećko Trifković brutalno pretučen.

Zbog šepanja i masnica, koje je trebalo sakriti od javnosti, sudija Indira Jahić je zabranila medijima prisustvo na ročištu povodom određivanja pritvora i time prikrila brutalna postupanja policije, navodi isti izvor.

“Dnevno” saznaje da su pripadnici MUP-a jednom od advokata privedenih rekli: “Nosi se odavde poizbijaćemo ti zube”.

Jedan od privedenih u akciji sarajevske policije zbog ubistva policajaca, koji je ispitan, mučen, pa pušten na slobodu zbog neoborivog alibija, rekao je za ovaj portal da je mučenje u kantonalnom MUP-u bilo stravično.

“Psovali su nam četničku majku, kliještima gnječili uši, morali smo klanjati dženazu, repetirali su pištolj i držali nam ga na glavi i stavljali u usta, govoreći ‘sad ćemo vas ubiti, majku vam četničku’. Govorili su da će nas baciti sa četvrtog sprata, letvom na kojoj je pisalo ‘poligraf’ udarali su nas po leđima, stomaku, stražnjici i bubrezima, dok smo bili na podu i ležali udarali su nas u glavu, skakali po leđima i trljali čizmama, đonovima nas udarali po licu…”, rekao je ovaj svjedok.

On je naveo da im je policija suzavac stavljala u oči, da su ih udarali po genitalijama i govorili da neće više imati djece, pri tome im psujući majku četničku.

“Kad je već alibi bio iznesen, tjerali su nas da ‘ukopamo’ nekog od automafijaša, kako bi ‘riješili’ slučaj. Toliko smo namučeni i isprepadani, ja mokrim krv već nekoliko dana. Zaprijetili su nam u MUP-u Kantona Sarajevo, da ako ikada ikome kažemo bilo što, da će nas mrak pojesti, jer oni imaju naše adrese”, rekao je ovaj sagovornik.

Da su privođeni u MUP-u bili izvrgnuti teškom mučenju i torturama, pokazuju i fotografije koje su u posjedu portala “Dnevno”, a koje je ustupio jedan od privedenih u akciji MUP-a, koji je mučen ispitan, ali je zbog neoborivog alibija pušten na slobodu.

MUP Kantona Sarajevo radi na rasvjetljavanju dvostrukog ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su prije 12 dana ubijeni prilikom obavljanja svojih redovnih policijskih aktivnosti u Alipašinom polju u Sarajevu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *